BiH
134

Završena sjednica ZD Parlamenta FBiH: Koalicija još jednom pokazala da ne funkcioniše

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nastavljena je prije više od četiri mjeseca prekinuta sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Riječ je o 12. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je prekinuta 13. jula. Na današnjoj sjednici usvojen je Prijedlog deklaracije o osudi govora mržnje.

Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH objasnilo je kako je 13. jula završeno razmatranje Nacrta zakona o šumama zbog čega se Parlament FBiH danas nije izjašnjavao o ovoj tački koja se našla na dnevnom redu 12. sjednice.

Iz HDZ-a BiH ističu kako očekuju da se u skorije vrijeme u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o šumama.

Zastupnici su usvojili Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvitak (OFID) za realizaciju Projekta razvitka ruralnog poduzetništva.

Usvojeni su i Prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na izvještaje i to izvršenje Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. godinu (konsolidirani), izvršenje Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2015. godinu (Anex I) i izvršenje Finansijskog plana Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. godinu (Anex II).

Na dnevnom redu nalaze se i Prijedlog strategije saobraćaja u Federaciji BiH za razdoblje 2016.-2030. godina, Izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz "tekuće rezerve" Budžeta Federacije BiH za 2015. godinu za razdoblje 1.1.-30.6.2015. godine, Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovi emisije rizničarskih zapisa, Godišnji plan zaduženja za 2016. godinu i Kvartalni izvještaj o dugu Q4/2015., Kvartalni izvještaj o dugu Q1/2016., Informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu u FBiH na dan 31.12.2015. godine.

Zastupnik opozicionog DF-a Mahir Mešalić kazao je za Klix.ba da je sjednica, koju je nazvao farsom, isključivo sazvana zbog pritiska javnosti i opozicije zbog nerada Parlamenta FBiH.

"Ovo je dokaz da koalicija SDA-HDZ BiH ponovo ne funkcioniše i da nisu postigli dogovor. Ovo je eklatantan primjer da se u Parlamentu FBiH mogu usvojiti samo izvještaji o zaduženju", rekao je Mešalić.

Zaključio je da se građani FBiH nadaju konkretnom radu i rezultatima, a ne razmatranju izvještaja nakon četiri mjeseca nerada.

"Ovaj Parlament vode Bakir Izetbegović i Dragan Čović, a ne legitimni predstavnici koji predstavljaju narode. Građani su ponovo, kako se pokazalo, taoci uskih interesnih grupa SDA i HDZ-a. Parlament FBiH je postao tijelo potvrđivanja ili nepotvrđivanja njihovih želja, prohtjeva, novca za moć i ništa više", kazao je Mešalić.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Azra Hadžić predložila je danas da Vlada Federacije BiH preuzme nadležnost nad Studentskom poliklinikom s obzirom na to da je predloženim restrukturiranjem zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo predviđeno i gašenje Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, odnosno Studentske poliklinike.

Ona je kazala kako postoji očita zabrinutost studenata koji dolaze iz administrativno-teritorijalnih jedinica u BiH, a koje nisu Kanton Sarajevo.

Parlamentu FBiH obratio se i zastupnik Ilhan Bušatlić koji je tražio da mu se dostave podaci o primanjima, uključujući i isplate naknada za odvojen život federalnim parlamentarcima. On je pojasnio kako se Zastupnički dom Parlamenta FBiH sastaje sezonski, odnosno svaka četiri mjeseca, te kako građani FBiH moraju biti upućeni u činjenice.

"Jadni su građani sa ovakvim parlamentom i vladom. Pogledajte sjednice Narodne skupštine RS-a i vidjet ćete da su oni za nas parlament", kazao je Bušatlić.