BiH
6

Završena sjednica Vlade Federacije BiH

FENA
Vlada Federacije BiH je na današnjoj 112. sjednici u Sarajevu usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, te Izjašnjenje o zahtjevima plenuma građana i građanki Federacije BiH upućenim federalnim institucijama vlasti.

Članovi Vlade su usvojili izmjene i dopune Uredbe o mjerilima za obračun naknade za korištenje cestovnog zemljišta i naknade za obavljanje pratećih djelatnosti na autocestama i brzim cestama u Federaciji BiH, kao i Izvještaj o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije trezorskih zapisa.

Federalna vlada danas je upoznata s Informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o provođenju nadzora u toku 2013. godine nad realizacijom Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za period januar-mart 2014. godine, te prihvaćena Inicijativa za povećanje akcize na naftne derivate za dodatnih 0,10 KM po litru. Ova inicijativa bit će upućena Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH na razmatranje i nadležno postupanje.

Na današnjoj sjednici Federalna vlada je donijela Rješenje o privremenom imenovanju predsjednika i članova Upravnog odbora Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine na period od tri mjeseca. Za predsjednika je imenovan Haris Pašović, a Jakob Finci i Srđa Hrisafović za članove, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.