PSBiH
0

Završena sjednica Predstavničkog doma

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je nekoliko zakonskih prijedloga koje je razmatrao uputio Komisiji kolegija na usaglašavanje zbog nepostojanja entitetske većine prilikom glasanja o njima.

Usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o klasifikaciji djelatnosti u BiH. Donošenjem ovog zakona osigurat će se primjena jedinstvenog standarda-klasifikacije djelatnosti na području cijele BiH, kao i osigurati usporedivost i kompatibilnost statističkih standarda BiH s EU.

Poslanici su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, a podržani su i principi Prijedloga zakona o maloljetnim počiniocima krivičnih djela i kazneno-popravnoj zaštiti djece i maloljetnika uz zaključak da se o prijedlogu ovog zakona organizira javna rasprava.

Predstavnički dom je prihvatio nekoliko zaključaka Komisije za saobraćaj i komunikacije u povodu rasprave o tački "Aktuelna situacija u Radioteleviziji BiH i provođenje reforme Javnog RTV sistema u BiH".

Poslanici nisu prihvatili predloženi zaključak u kojem se navodi da Komisija smatra da je, u nelegalnoj proceduri, donesena odluka Upravnog odbora BHRT-a o smjeni generalnog direktora Mehmeda Agovića.

Prihvaćen je zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH traži od Upravnog odbora BHRT-a da u što kraćem roku dostavi Parlamentarnoj skupštini izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a u 2007. godini. Također, od Upravnog i Poslovodnog odbora BHRT-a se traži da sačine sanacioni program i program razvoja BHRT-a za 2009. i dostavi ih PSBiH prije razmatranja Prijedloga budžeta institucija BiH za 2009. godinu.

Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da osnuje radnu grupu u kojoj bi bili eksperti iz javnog emitiranja, sa zadatkom da urade procjenu usklađenosti Zakona o Javnom RTV sistemu BiH i Zakona o Javnom RTV servisu BiH s Ustavom BiH i evropskim standardima iz ove oblasti te da se na osnovu toga sačini prijedlog za eventualne izmjene i dopune ovih zakona.

Poslanici su prihvatili prijedlog odluke kojom se zadužuje Predsjedništvo BiH da podnese izvještaj o troškovima Predsjedništva, a prihvaćena je i Inicijativa poslanika Remzije Kadrića za raspravu u Domu povodom Rezolucije Narodne skupštine RS-a o ciljevima i mjerama RS-a sa sjednice od 15. oktobra.

Nakon pauze za ručak planiran je početak nove sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi poslanici trebalo da razmatraju aktuelnu sigurnosnu situaciju u BiH, s posebnim osvrtom na terorizam te analizu stanja u Projektu CIPS, s posebnim osvrtom na izdavanje lažnih isprava.