Parlament BiH
0

Završena sjednica Predstavničkog doma

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o upravnim sporovima.

Dopunama se stvaraju pravne pretpostavke za potpunu i adekvatnu primjenu Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, a vezane su za definiranje rokova, odnosno uvođenje hitnog postupanja u predmetima u povodu zahtjeva za međunarodnu zaštitu, odnosno slučajevima prestanka važenja međunarodne zaštite. Zakon je u skladu s direktivama Evropske unije, koje su i bile razlog njegove promjene.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH.

Izmjenama i dopunama ovog zakona vrši se njegovo usklađivanje s odredbama dviju konvencija Međunarodne organizacije rada, koje je BiH u međuvremenu ratificirala, vezane za sindikalne slobode i zaštitu sindikalnih prava i primjenu principa prava organiziranja i kolektivnog pregovaranja.

Također ovim zakonom regulira se materija koja se odnosi na udruženja i fondacije koje po prirodi djeluju odvojeno od institucija države - nevladine organizacije dajući im veći stepen samostalnosti u načinu rada, poslovanja i odlučivanja u skladu sa sporazumom između Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u BiH.

Poslanici se danas nisu izjašnjavali o Prijedlogu zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma CEFTA koji je predložio Jerko Ivanković Lijanović, a koji predviđa zadržavanje carina na određene poljoprivredne i prehrambene proizvode pri uvozu iz Hrvatske i Srbije.

Prihvaćen je zaključak da se izjašnjavanje o predloženom zakonu odgodi za šest mjeseci, do kada bi Vijeće ministara trebalo napraviti analizu primjene ovog sporazuma.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka vraćen je nadležnoj parlamentarnoj komisije da se izjasni o uloženim amandmanima i sačini novi izvještaj.

Na današnjoj sjednici podržani su principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odlikovanjima BiH, te Prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o flaširanim pitkim vodama BiH.

Prijedlog zakona o javnim putevima, koji je razmatran u prvom čitanju, upućen je komisiji Kolegija na uslaglašavanje jer nije imao potrebnu entitetsku većinu glasova.

Poslanici nisu podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, koji je predložio Momčilo Novaković. Prihvatajući negativan izvještaj nadležne parlamentarne komisije, odbacili su predloženi zakon.

Prihvaćena je Godišnja plaformao obavještajno-sigurnosnoj politici.

Poslanici su prihvatili više zaključaka koji se tiču poslovanja Javnog RTV servisa BiH i mjera za prevladavanje stanja utvrđenog revizorskim izvještajima o finansijskom poslovanju Javnog RTV servisa BiH za 2005. i 2006. godinu.

Prijedlog rezolucije o osudi komunističkih režima, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković nije prihvaćen.

Poslanici su izabrali Zahida Kovača za člana Viskog sudskog i tužilačkog vijeća.