BiH
0

Završena sjednica predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas je na sjednici u Sarajevu podržao principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženom izmjenom Zakona period zapošljavanja policijskih službenika u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela produžava se za dvije godine, odnosno, rok se s 31. decembra 2010. godine pomjera na 31. decembar 2012. godine.

Poslanici su podržali i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Prijedlog okvirnog zakona o uspostavljanju zbirnog zajedničkog registra nevladinih organizacija u BiH, koji je razmatran u prvom čitanju, zbog nedostatka entitetske većine upućen je komisiji Kolegija na usaglašavanje.

Donošenjem ovog zakona bi u BiH prvi put bila usvojena rješenja kojima bi se osigurao efikasan i cjelovit sistem pristupa informacijama o registriranim nevladinim organizacijama, čime bi se zaštitili građani i država od eventualnog nastupanja štetnih posljedica prouzrokovanih nezakonitim radom i djelovanjem nevladinih organizacija.

Prijedlog zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu nije usvojen. Poslanici su prihvatili Izvještaj Komisije za saobraćaj i komunikacije koja nije podržala predloženi zakon, što automatski znači da je zakon „pao“.

Prihvaćen je zaključak koji je predložila Komisija da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH traži od Vijeća ministara BiH da u što kraćem roku uputi u parlamentarnu proceduru novi prijedlog zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu, koji će biti usklađen sa zakonodavstvom Evopske unije.

Poslanici nisu usvojili ni Prijedlog zakona o sprječavanju dopinga u sportu BiH.

Predstavnički dom prihvatio je Odluku o učešću grupe instruktora Oružanih snaga BiH u operaciji Snaga međunarodne sigurnosne pomoći Islamskoj Republici Afganistan, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH.

U skladu s ovom odlukom, grupa instruktora Oružanih snaga BiH učestvovat će u Školi vojne policije NATO-a u misiji obuke - Afganistan (NMT-A), koja je u okviru Operacije podrške miru ISAF i predstavlja njen sastavni dio.

Grupa instruktora Oružanih snaga BiH upućuje se u operaciju podrške miru ISAF u trajanju od godinu dana, u dvije rotacije po šest mjeseci, a grupu koja se upućuje u prvu rotaciju činit će šest instruktora.

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj o aktivnostima na projektu „Autoput na Koridoru 5-C“ i plan narednih aktivnosti, uz zaključke nadležne komisije.

Također, usvojeni su Izvještaj o realiziranim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2008., te Izvještaj o izdatim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2009. godinu, sa zaključcima nadležne parlamentarne komisije.

Informacija o stanju sigurnosti u BiH u 2010. godini zbog nedostatka entitetske većine upućena je Kolegiju na usaglašavanje, dok poslanici nisu primili k znanju Informaciju o rješavanju višaka naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH.

Data je saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora.