Usvojen niz zakona
0

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je večeras usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH.

Donošenjem ovog zakona uređuje se pitanje raspodjele predmeta ratnih zločina među sudovima u BiH, čime će biti omogućeno efikasnije provođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Poslanici su usvojili i Prijedlog zakona o općoj sigurnosti proizvoda, kojim se uređuje opća sigurnost proizvoda koji su stavljeni na tržište, kriteriji za ocjenjivanje usklađenosti s općim zahtjevom za sigurnost te obaveze proizvođača i distributera. Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi adekvatnog i jedinstvenog uređenja uvjeta za promet proizvoda na tržištu BiH.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nadzoru nad tržištem u BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi vraćen je nadležnoj komisiji na ponovno razmatranje.

Poslanici su usvojili Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih stranaka. Izmjenom Zakona, između ostalog, predviđeno je da će 10 posto od ukupnog iznosa sredstava za finansiranje parlamentarnih stranaka pripasti parlamentarnim grupama srazmjerno broju poslaničkih mjesta koja pripadaju manje zastupljenom spolu. Donošenje ovog zakona konkretni je doprinos procesu implementiranja Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH.

Predstavnički dom je u prvom čitanju podržao Prijedlog zakona o duhanu BiH.

Predloženi zakon predviđa uspostavljanje jedinstvenih kriterija za proizvodnju duhana. Njime se uređuju proizvodnja, otkup, obrada, prerada i promet sirovog duhana u listu te proizvodnja i promet duhanskih proizvoda u BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nestalim licima, koji je razmatran u prvom čitanju, zbog nedovoljne entitetske većine iz RS-a upućen je komisiji Kolegija na usaglašavanje.

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o reviziji institucija BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković, vraćeni su nadležnim parlamentarnim komisijama na ponovno razmatranje.

Poslanici su u prvom čitanju podržali Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je predložio poslanik Momčilo Novaković. Ovim izmjenama postojećeg zakona predviđa se da se samo u zimskom periodu, od 15. novembra do 15. aprila, danju vozi s upaljenim kratkim svjetlima.

Poslanici u prvom čitanju nisu podržali Prijedlog zakona o učeničkom i studentskom standardu u BiH čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović.

U prvom čitanju nije podržan ni Prijedlog zakona o Agenciji za kontrolu i osiguranje prisilnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelima i upravljanje oduzetom imovinom koji je predložio Klub poslanika SDP-a BiH.

Poslanici nisu usvojili Izvještaj Posebne istražne komisije o nabavci automobila koje je Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH kupio u periodu od 15. 4. 2008. do 15.4.2009., a usvojili su Prijedlog Poslovnika o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture u BiH.