BiH
0

Završena sjednica Predstavničkog doma PS BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o komunikacijama razmatra po hitnom postupku.

Zbog nedostatka entitetske većine, Kolegij će se naknadno usaglasiti o tome da li će predloženi zakon biti razmatran po skraćenoj parlamentarnoj proceduri.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o komunikacijama radi otklanjanja zakonske nedorečenosti u pogledu imenovanja članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

U izmjenama Zakona, između ostalog, navodi se da Vijeće ima sedam članova koje imenuje Parlamentarna skupština BiH na razdoblje od četiri godine, s mogućnošću samo još jednog ponovnog imenovanja.

Poslanici su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predloženi zakon ima oznaku „E“, kao potvrdu usaglašenosti s evropskim zakonodavstvom u ovoj oblasti.

Predloženim zakonom mijenjaju se i dopunjuju te preciznije definiraju pojedine zakonske odredbe.

U komisijskoj fazi usvojen je jedan amandman kojim je propisano da ukupno trajanje nadzora u Imigracionom centru ne može biti duže od 18 mjeseci u kontinuitetu, osim u slučaju kad se radi o strancu za kojeg je utvrđeno da predstavlja prijetnju po sigurnost BiH kad trajanje nadzora može biti i duže.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH kojim se definira nadležnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za prihvat i zbrinjavanje državljana BiH koji se vraćaju u BiH po osnovu Sporazuma o readmisiji.

Poslanici su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Prijedlog zakona o udruženjima BiH, te Prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koje su poslanici razmatrali u prvom čitanju, zbog nedostatka entitetske većine upućeni su Kolegiju na usaglašavanje.

Poslanici su usvojili godišnje izvještaje o prometu strateških roba za 2008., 2009. i 2010. godinu; Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2011. kao i Izvještaj o radu Istražne komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provjeru zakonitosti procesa uništavanja municije, minsko-eksplozivnih sredstava, naoružanja i vojne opreme, te su primili k znanju Informaciju o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. decembra 2011. godine.

Predstavnički dom prihvatio je zaključak kojim se produžava mandat Istražnoj komisiji za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava do kraja mandata ovog saziva Predstavničkog doma PSBiH.

Članovima Upravnog odbora BHRT-a kojima je istekao mandat ponovo je produžen mandat na period od 90 dana, počev od 1. septembra 2012. godine.