BiH
0

Završena sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije predstavničkog doma PSBiH

FENA
Zahtjevu Radio-televizije Federacije BiH za autentično tumačenje člana 23. Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH koji se odnosi na raspodjelu rtv takse proslijeđen je danas, u skladu s procedurom, Ustavnopravnoj komisiji da sačini stav, kazao je Feni zamjenik predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović.

Komisija je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj, uz primjedbe i zahtjeve da se Agencija uspostavi u punom kapacitetu.

Komisija je o pitanju Izvještaja o radu Komisije za raspodjelu CEMT dozvola za 2008. zaključila da je dosadašnji način raspodjele neprihvatljiv te da je suprotan Pravilniku koji je na snazi u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

"Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH traži od nadležnog ministarstva da se konačno uspostavi softverski sistem koji bi omogućio raspodjelu CEMT dozvola prema potrebama, a ne prema nacionalnom ključu", izjavio je Mehmedović.

Na sjednici je razmatran i materijal Upravnog odbora RTVBiH o stanju i planu konsolidacije poslovanja te programskog rada razvoja i finansijskog plana.

Materijal, kaže Mehmedović, nije ni usvojen ali ni odbijen već je, uz nekoliko zaključaka, od UO RTVBiH zatraženo da se konačno definiraju obaveze potraživanja i međusobni odnosi između RTVBiH, RTVFBiH i RTRS-a kako bi u formiranje RTV sistema ušli "čistih računa".

Komisija je zatražila i da institucije BiH pomognu javnom televizijskom sistemu uspostavu digitalne tehnologije što je uvjet od Evropske unije koji treba biti ispunjen do 2012.