Sredstvima Grada i Općine
0

Završena sanacija Koševskog potoka

Sarajevo-x.com
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen u četvrtak su na pješačkom mostu kod Općine Centar obilježili završetak druge faze radova u okviru projekta sanacije Koševskog potoka.

Radove na regulaciji, čišćenju i uređenju otvorenog dijela Koševskog potoka u dužini od 180 metara, od Alipašine džamije do ušća u Miljacku, izveli su radnici građevinske firme "Mibral" d.o.o. iz Sarajeva. Za nepuna dva mjeseca urađena je sanacija oštećene kamene obloge na dnu, kao i obalnog kamenog zida, čišćenje nanosa-sprudova, uklanjanje trave, sitnog šiblja i mahovine. Također, postavljena je i zaštitna rešetka na ulazu u zacijevljenu regulaciju potoka u Pionirskoj dolini.

Riječ je o zajedničkom projektu Grada Sarajeva i Općine Centar, a radovi su izvedeni u okviru ugovora kojeg su krajem jula ove godine potpisali gradonačelnik Behmen i općinski načelnik Bećirević. Grad je za tu namjenu obezbijedio sredstva u iznosu 100.000 KM, a Općina 50.000 KM. Prema riječima načelnika Bećirevića i gradonačelnika Behmena, projekt sanacije Koševskog potoka pokrenula je Općina s ciljem poboljšanja ekološkog stanja tog vodotoka, ali i cijelog sliva rijeke Miljacke. Regulacijom i uređenjem Koševskog potoka spriječit će se izlijevanje i poplave te pojave odrona, klizišta i drugih šteta koje su u vrijeme velikih padavina nastajale u području tog vodotoka.

"Zajedničkim snagama Općina i Grad žele sasvim riješiti problem zagađenja Koševskog potoka. Trećina izdvojenih sredstava poslužila je za izradu Studije o zagađenosti Koševskog potoka koja je povjerena Zavodu za hidrotehniku. U idućoj godini, na osnovu rezultata Studije radit će se na uklanjanju izvora zagađivanja koji su najviše prisutni na zacijevljenom dijelu vodotoka, zbog postojanja nezakonitih kanalizacionih priključaka", istakao je tom prilikom načelnik Bećirević.

U prošloj godini očišćeno je korito Koševskog potoka uzvodno od Pionirske doline.