BiH
23

Završena sanacija jednog dijela Starog grada Jezerski u Bosanskoj Krupi

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Završeni su radovi na konzervaciji dijela bedemskog zida, odnosno ulaza na Stari grad Jezerski u Bosanskoj Krupi, inače jednog od nacionalnih spomenika BiH koji se nalazi u istoimenom naselju u ovoj općini.

Stari grad "Jezerski", baš kao i mnogi drugi višestoljetni stari gradovi u BiH, nije odolio zubu vremena, pa je pretrpio višestruka oštećenja. Posljednje koje je uočeno na bedemskom zidu bilo je i najprioritetnije za sanaciju.

U skladu s tim, općina Bosanska Krupa je odlučila pristupiti rekonstrukciji bedemskog zida i u tome dobila podršku ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

"Zidovi grada su bili u ruševnom stanju i to se moralo sanirati. U ovoj godini planiramo nastavak radova i to na kuli koja se nalazi unutar zidina Starog grada. Ovo je lokacija koja zasigurno može ponuditi kvalitetan turistički sadržaj na području općine Bosanska Krupa. Istina je da ovdje ima mnogo posla, ali smo opredijeljeni da ovo završavamo", istakao je Armin Halitović, načelnik Bosanske Krupe.

Sredstva u iznosu od 26.857,35 KM osigurana su iz općinskog i kantonalnog budžeta.

"Ovakvi projekti se uglavnom finansiraju iz ekoloških naknada koje mi proporcionalno doznačavamo svim općinama kantona, pa tako i Bosanskoj Krupi. Dogovorili smo se da ćemo nastaviti radove za nekih 40.000 KM, tako da bi grad mogao dobiti svoj pravi oblik i staviti se u funkciju turizma", kazao je Tahir Nuhić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

Stari grad Jezerski nalazi se oko četiri kilometra udaljenosti zapadno od Bosanske Otoke, a od 2003. godine proglašen je nacionalnim spomenikom od velike historijske važnosti Bosne i Hercegovine, o čemu je odluku donijela Komisija za očuvanje historijskog naslijeđa.

U građevinskom pogledu ovaj grad je vrlo interesantan predstavnik posebne vrste starih gradova, iz kojih su se kasnije razvile savršenije tvrđave. U sredini Jezerskog nalazila se visoka okrugla kula, čija debljina zidova iznosi 1,8 metara, a ulaz joj je uzdignut 4 metra iznad nivoa tla. Oko kule se uzdizao čvrst i 7 metara visok zid u obliku četverougaonika, dužine 16 i širine 12 metara.

Grad je sazidan prije pronalaska vatrenog oružja, a spominje se i po imenu Castrum Hiesera.