Sarajevo
0

FOTO / Završena rekonstrukcija Panjine kule

FENA
Rekonstruirani kulturno-historijski spomenik Panjina kula na Sedreniku obišli su u ponedjeljak načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo Munib Buljina.

Troetažna kula je izgrađena početkom 18. stoljeća kao ljetnikovac sarajevske porodice Panja. Arhitektonsko rješenje asocira na kamene kule bosanskih feudalaca. Uz kulu se pružala kaldrmisana avlija u kojoj je bila kućica za poslugu i naknadno dograđena pekara. Nakon smrti posljednjeg potomka porodice Panja, 1879. godine, građevinu je ženidbenim vezama naslijedila porodica Kumašin, po kojoj se još naziva i Kumašinova kula, saopćeno je iz Općine Centar.

Od 1951. godine, zbog svoje ambijentalne i arhitektonske vrijednosti, građevina je pod zaštitom države kao spomenik kulture. Za otkup objekta, izradu projekta restauracije i konzervacije objekta i za izvođenje radova iz općinskog budžeta od 2008. godine Općina Centar je izdvojila 470.356 KM.
Prema projektu Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, građevinska firma "Dedo-rez" iz Zenice je tokom rekonstrukcije prvo uklonila sve oštećene i dotrajale konstrukcijske dijelove objekta - uništeni krov s pokrovom te oštećene potporne konstrukcije prizemlja i sprata.
Obnovljeni objekt sada ima novu krovnu konstrukciju s pokrovom od šindre, nova drvena vanjska vrata i prozore na koja su ponovo postavljeni demiri, a urađeno je i malterisanje vanjskih zidova. Od unutrašnjih radova izgrađene su nove stepenice koje povezuju tri etaže, postavljeni novi drveni podovi te detalji koje je sadržavala stara Panjina kula.

Ugrađene su nove električne i vodovodne instalacije te novi vatrodojavni sistem.

Osim hortikulturnog uređenja bašte, oko objekta je urađena drenaža za odvod oborinskih voda te adekvatna hidroizolacija, te postavljena nova kaldrma i drvena ograda.

Nakon tehničkog prijema objekta, što je planirano uskoro, slijedi svečano otvorenje rekonstruirane Panjine kule, koja će obogatiti turističku i arhitektonsku ponudu Općine Centar i Sarajeva.