Predstavnički dom PSBiH
0

Završena rasprava o Prijedlogu budžeta BiH

SRNA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković zatražio je vraćanje prijedloga budžeta institucija BiH za 2010. godinu Fiskalnom savjetu, kako bi bio utvrđen novi fiskalni okvir.

U raspravi o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu Živković je ponovio zahtjev SNSD-a da se prijedlog budžeta vrati u okvir koji su utvrdili Savjet ministara BiH i Fiskalni savjet.

   Živković je istakao da nije moguće podržati prijedlog budžeta kojim su prekršeni globalni okvir i zakon o Fiskalnom savjetu, a koji je Predsjedništvo BiH utvrdilo preglasavanjem srpskog člana Nebojše Radmanovića.

   Prema njegovim riječima, nejasno je odakle treba obezbijediti 24,5 miliona KM za programe povratka izbjeglica i raseljenih, za koliko je Predsjedništvo bez Radmanovićeve saglasnosti povećalo budžetski okvir koji je predložio Savjet ministara.

   Za Živkovića je neprihvatljivo i da se iz budžeta BiH godišnje izdvaja 28 miliona KM za najam prostora za institucije BiH.

   Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma  Beriz Belkić rekao je da je za Stranku za BiH Predsjedništvo legitiman i legalan predlagač budžeta, ali da u ovoj stranci smatraju da predloženi budžet ne ispunjava osnovne principe.

   "Nije ispunjen princip obezbjeđenja minimalnih sredstava za izvršavanje funkcija Ministarstva za ljudska prava  i izbjeglice  i Ministarstva odbrane,  moguće i Suda i Tužilaštva BiH, a u pitanju je i izvjesnost obezbjeđivanja budžetskih prihoda kada su u pitanju sredstva koja treba da obezbijedi Centralna banka BiH", objasnio je Belkić.
   Stranka za SDA insistira da se u budžetu BiH za 2010. godinu obezbijedi 35 miliona KM za povratak izbjeglica i raseljenih lica, što je u skladu sa cifrom koju je za ovu namjenu predložilo Predsjedništvo BiH, i predlaže da se to uradi internom preraspodjelom budžetskih sredstava.

   Nezavisni poslanik Momčilo Novaković zamjera što u predloženom budžetu nisu predviđena sredstva za pripremu popisa stanovništva, rad antikorupcione agencije, pružanje pomoći državljanima BiH koji su ostali bez posla u Hrvatskoj te rad domaćih sudija i tužilaca u odjeljenjima za organizovani kriminal i korupciju Suda i Tužilaštva BiH.

   Ističući da su ovim zaobiđeni pojedini zaključci Parlamenta BiH Novaković je podsjetio da je popis stanovništva obaveza BiH kada je u pitanju približavanje EU, a rad antikorupcione agencije jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima.

   Prema riječima Rifata Dolića iz Demokratske narodne zajednice, predloženi budžet nije antikrizni i na osnovu njega moglo bi se pogrešno zaključiti da je stanje u BiH normalno.

   "Iz prijedloga budžeta ne može se naslutiti da se u  2010. godini očekuju eskalacija krize i nova otpuštanja radnika", istakao je Dolić.

   HDZ BiH spreman je da podrži prijedlog budžeta institucija BiH za 2010. godinu i očekuje da će on biti usvojen do kraja ove godine.