BiH
6

Završena prva faza restauracije mosta Mehmed-paše Sokolovića

FENA
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Prva faza radova na restauraciji mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, koja je obuhvatila sanaciju temeljne konstrukcije mosta stvaranjem nasipa od kamena kojim su popunjena oštećenja nastala na riječnom dnu usljed erozije, nedavno je završena.

Kako je potvrđeno Agenciji Fena u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, radovi na spomeniku svjetske baštine UNESCO-a u okviru ove faze startali su početkom septembra.

U ovoj fazi izvršena je sanacija temeljnih zidova injektiranjem hidrauličnog maltera identičnog sastava malteru koji je korišten prilikom radova na rekonstrukciji Starog mosta u Mostaru.

Most je također očišćen od samonikle vegetacije, uz skidanje cementnog maltera iz kamenih spojnica.

Fizičkim radovima prethodili su pripremni radovi na mostu Mehmed-paše Sokolovića započeti početkom jula ove godine. Oni su podrazumijevali složenu organizaciju gradilišta i pregovore s nadležnim institucijama koje gospodare jezerima na Drini radi osiguravanja uvjeta za pristup objektu.

Tu se podrazumijevalo snižavanje kote jezera HE Bajina Bašta i regulacija protoka vode iz HE Višegrad.

Iz Komisije naglašavaju da je, nakon sastanka međudržavnog tijela za koordinaciju sastavljenog od predstavnika Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, te Elektroprivreda RS i Srbije, dogovoreno da nivo jezera radi sanacije temelja ovoga mosta bude spušten i taj režim je zadržan do 1. oktobra ove godine.

Druga faza radova bit će nastavljena na proljeće 2014. godine, najvjerovatnije u martu. Njome će biti obuhvaćena konzervacija i restauracija dijela mosta koji se nalazi iznad vode, konzervacija i restauracija pristupne rampe mosta na lijevoj obali Drine, te izrada popločanja i elektroiluminacija mosta.

Aktivnosti na restauraciji višegradskog mosta vodi Turska agencija za kulturu TIKA koja zastupa Ministarstvo saobraćaja Republike Turske, dok je izvođač radova firma ER-BU iz Turske.

Predviđeno je da će radovi na obnovi mosta trajati dvije godine, dok se njihova vrijednost procjenjuje na gotovo deset miliona KM.

Most preko Drine u Višegradu predstavlja remek djelo mostogradnje. Sagrađen je od 1571. do 1577. godine po želji i naredbi Mehmed-paše Sokolovića. Izgradnja mosta povjerena je Kodža Mimar Sinanu, jednom od najvećih arhitekata svog vremena poznatog i kao "veliki arhitekta Sinan".

Most Mehmed- Paše Sokolovića, poznatiji po nazivu na Drini ćuprija ili višegradski most (ćuprija) upisan je na Listu svjetske baštine UNESCO-a 2007. godine.