Banja Luka
0

Završena prva faza projekta upravljanja čvrstim otpadom

FENA
Povodom završetka prve faze projekta „Upravljanje čvrstim otpadom u BiH“ gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović i potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i srednju Aziju Phillipe Le Houerou danas su posjetili deponiju u Ramićima kod Banje Luke.

“Zahvaljujući Svjetskoj banci ovaj projekt je započet u gradu Banjoj Luci i sedam susjednih općina koje odlažu otpad na regionalnu deponiju u Ramićima. Prva faza projekta je veoma uspješno okončana. Svi oni koji znaju kako je ova deponija izgledala ranije sada se mogu uvjeriti da je sve ono što je nekada predstavljalo opasnost sada uklonjeno. Više nema samozapaljenja, neprijatnih mirisa i nekontrolisanog dovoženja otpada“, rekao je Davidović.

On je istakao da je za uspjeh projekta veoma značajno bilo osnivanje Javnog preduzeća „Depot“ koje upravlja regionalnom deponijom, kao i saradnja sa drugim općinama regije koje učestvuju u realizaciji projekta.

Potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i srednju Aziju Le Houerou je izrazio zadovoljstvo urađenim i podsjetio da je ta međunarodna finansijska instutucija do sada u BiH realizovala 62 projekta.

„Ovo je veoma uspješan projekt. Ovdje možemo vidjeti da resursi, dobra volja i ispravno rukovođenje mogu proizvesti veoma dobre rezultate. Ovaj projekt izaziva mnogo pažnje u regionu, tako da su i druge zemlje zainteresovane za slične projekte“, rekao je Le Houerou.

Javno preduzeće „Depot“ je, u sklopu realizacije projekta „Upravljanje čvrstim otpadom u BiH“, na lokaciji u Ramićima, izvršilo između ostalog rekonstrukciju upravne zgrade i pristupnnih saobraćajnica, ugrađena je kolska vaga, izrađen je projekt sanacije i proširenja deponije, nabavljeno je osam mašina za rad na deponiji kao i 200 plastičnih kontejnera za odvojeno sakupljanje otpada.

Također, u sklopu ovih poslova, uklonjene su 32 divlje deponije na banjalučkoj regiji, te izrađena studija utjecaja deponije u Ramićima na životnu sredinu.

Projekt upravljanja čvrstim otpadom u BiH započeo je krajem 2004. godine i provodi se u osam regija BiH.