Bjelašnica, Igman i Treskavica
0

Završena prva faza obilježavanja biciklističkih staza na olimpijskim planinama

Klix.ba
Okončana je prva faza razvoja ljetnog turizma na olimpijskim planinama Bjelašnica, Igman i Treskavica u okviru koje su obilježene biciklističke staze.

Do sada je obilježeno/mapirano ukupno 150 kilometara brdsko biciklističkih staza s početkom od Vrela Bosne te duž planine Igman. Naši građani i strani gosti već sada mogu uživati u 150 kilometara obilježenih biciklističkih staza.

Ski Klub Bjelašnica kao inicijator i implementator projekta pristupio je razvoju i implementaciji druge faze projekta, koja podrazumijeva obilježavanje biciklističkih staza općine Trnovo te izradi džepne (mobilne) biciklističke mape koja će sadržavati: grafički prikaz biciklističkih staza na planinama, opis njihovih karakteristika-visinski profil , dužina staze i tehnička zahtjevnost staze te sva ostala popratna uputstva kako bi se strani i domaći gosti jednostavnije snalazili na planinama

Ovaj projekat ima za cilj promociju i razvijanje ljetnih turističkih potencijala Bosne i Hercegovine kroz promociju i razvijanje ljetnog turističkog potencijala Olimpijskih planina Igmana i Bjelašnice putem kreiranja novih oblika turističke ponude, prevashodno turističkih proizvoda vezanih za biciklizam, odnosno promocijom Igmana i Bjelašnice kao biciklističkog centra opremljenog svom potrebnom biciklističkom infrastrukturom dostupnom domaćim i stranim turistima, te promociju zdravog života i aktivnog odmora u Kantonu Sarajevo.

Prema analizi asocijacije "Adventure Travel Trade Association” potencijal outdoor adventure turizma se procijenjuje na 89 milijardi američkih dolaragodišnje. National Geographic je ove godine proglasio Bosnu i Hercegovinu među prvi 10 brdsko biciklističkih destinacija u svijetu. U cilju boljeg iskorištenja ovog turističkog potencijala nameće se potreba za razvoj turističke outdoor infrastrukture (mapiranje, obilježavanje itd) koja je preduslov za razvijanje turističkih proizvoda za adventure travelers – outdoor turiste.

Koristi ovog projekta:

  • Ovaj projekt direktno doprinosi razvoju turističke ponude olimpijskih planina
  • Iskorištavanje turističkog potencijala planina 365 dana u godini
  • Projekat je od opšteg društvenog dobra
  • Povećava broj turističkih posjeta u našoj zemlji.

Projekt je rezultat 100 posto domaće inicijative Skijaškog kluba Bjelašnica koji su prepoznali potrebu i koji su zainteresirani za dalji razvoj turističkih kapaciteta ovog područja.

Projekat su podržali Općina Trnovo, Ilidža, Hadžići, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Federalno Ministarstvo okoliša i turizma