Brojne reakcije građana
2

Završena online debata o sadržaju platforme "Srebrenica 2020"

FENA
Online debata o sadržaju platforme "Srebrenica 2020", koja obuhvata viziju razvoja Srebrenice što ju je predstavio nezavisni kandidat za načelnika te općine Ćamil Duraković, danas je uspješno završena.

Uz brojne reakcije građana, desetine mailova i veliku pažnju javnosti u lokalnoj zajednici, ali i dijaspori, kroz deset dana njegov izborni tim je na dnevnoj osnovi distribuirao dijelove platforme "Srebrenica 2020", te putem društvenih mreža neposredno komunicirao s građanima i građankama Srebrenice o njenom sadržaju.

Platforma je predstavljena i kroz dostupne TV i radio debate, a može se naći i na web-stranici www.glasacuzasrebrenicu.ba.

Duraković je platformu "Srebrenica 2020" zasnovao na tri osnovna postulata: otvorenost lokalne samouprave, načelo nediskriminacije i ostvarivanje jednakih prilika i prava za sve građane, te programsko i transparentno finansiranje svih aktivnosti od javnog interesa za općini.

U narednim danima se očekuje i javno emitiranje debate između tri kandidata za načelnika na Radio-televiziji BiH (BHRT), u okviru koje će građani imati priliku vidjeti šta konkretno znače ideje platforme "Srebrenica 2020" za razvoj lokalne zajednice.

Kandidaturu Ćamila Durakovića podržale su četiri političke partije - Stranka demokratske akcije, Socijaldemokratska partija, Savez za bolju budućnost BiH i Stranka za BiH), ali i široki spektar organizacija civilnog društva, omladinske asocijacije, boračka udruženja i udruženja žrtava.

Duraković je kroz platformu "Srebrenica 2020" najavio rad na trajnom rješenju zaštite prava povratnika, programskom finansiranju udruženja žrtava, te daljem aktivnom radu na podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici, ne ograničavajući sjećanje na počinjene zločine na 11. juli i samu Srebrenicu, već čitav period 1992. do 1995. te svijest o masovnom etničkom čišćenju čije su žrtve bili Bošnjaci cijelog Podrinja.

Istovremeno, u platformi je stavljen naglasak na izgradnju pravednog i slobodnog društva, te zaštitu multietničkog karaktera grada i općine Srebrenica, čime je naznačeno da zaštita sjećanja na žrtve i borba za pravdu ne znači agresivni nacionalizam i širenje međuetničke netrpeljivosti.

Na tom putu je i vizija zajedničkog djelovanja svih građana Srebrenice na rješavanju dnevnih problema, gdje platforma podvlači nužnost jedinstvenog stava svih izabranih predstavnika u općinskim strukturama prema centralnim vlastima Republike Srpske, zbog čijeg se nemara općina danas suočava s brojnim problemima po pitanju zdravstvene i socijalne zaštite, ali i u slučaju ostvarivanja prava na zaštitu prirodnih resursa općine.