BiH
73

Završena mirna šetnja za Dženana Memića: Građani pitaju koliko košta ljudski život

Piše: Š. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Treća mirna protestna šetnja za pravdu u slučaju smrti Dženana Memića održana je danas u Sarajevu i završena je na miran i dostojanstven način.

Grupa od nekoliko stotina građana okupila se na trgu ispred Sarajevo City Centra (SCC) na Marijin-Dvoru, odakle je, noseći plakate s porukama upućenim nadležnim osobama i institucijama, kao i fotografijama nastradalog Memića, krenula put Kantonalnog suda i Tužilaštva KS te svoj pohod završila na trgu ispred SCC-a.

Građani su nosili plakate s porukama i pitanjima, a samo neki od njih su: "Koliko košta jedan život?", "Šta krije komesar?", "Povrede na Dženanovom tijelu, svjedok kojeg niko ne sluša"...

Protestnu šetnju predvodio je Muriz Memić, otac Dženana Memića.

Memić je, zajedno sa građanima Sarajeva i Dženanovim prijateljima i kolegama zatražio od Skupštine KS i nedavno formiranog nezavisnog tijela istrajnost u vezi s istragom o Dženanovoj smrti.

Pored ovoga, Memić je zatražio i prekid sudskog procesa koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića zbog krivičnih djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja, neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, kao i krivičnog djela sprečavanja dokazivanja.

Danas je u Kantonalnom sudu u svojstvu glavnog svjedoka saslušana i Dženanova djevojka, a njegov otac od nadležnih organa zahtijeva njeno hapšenje, navodeći kako krije dokaze.