BiH
3

Završena maratonska sjednica, odbijen Prijedlog Izbornog zakona

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma PSBiH usvojili su danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o implementaciji Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, gomilanja i upotrebe hemijskog oružja i njegovom uništavanju, u drugom čitanju.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Usvajanjem ovog zakona bile bi eliminirane brojne nejasnoće, praznine i neusaglašenosti određenih zakonskih rješenja s odredbama Konvencije koje su uočene prilikom praktične primjene postojećeg Zakona.

Poslanici su usvojili i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je cilj bio usklađivanje zakona s odlukama Ustavnog suda BiH u dijelu koji definira određivanje obaveznog pritvora nakon izricanja prvostepene presude duže od pet godina.

Poslanici su usvojili i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH odredilo je sudbinu ovog zakona.

Poslanici su prihvatili negativno mišljenje Komisije, što u praksi znači da je ovaj prijedlog zakona odbijen.

Predsjednik Komisije i poslanik Šefik Džaferović ukazao je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH na neophodnost brze reakcije kada je u pitanju usklađivanje izbornog zakonodavstva.

"Vrijeme je da pristupimo, zbog promjene naziva općina, izmjeni Izbornog zakona BiH da bi CIKBiH mogao na vrijeme raspisati izbore 2014.", kazao je.

Predložio je formiranje interresorne radne grupe koja će napraviti izmjene. U sastav te komisje ušla bi tri poslanika iz Predstavničkog doma, tri delegata Doma naroda te četiri člana CIK-a BiH.

Ustavnopravna komisija je drugi put dala negativno mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije utvrdila postojanje ustavnog osnova za donošenje Prijedloga zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom čiji su predlagači SDPBiH i SBBBiH.

Poslanici danas nisu usvojili negativno mišljenje Komisije, te je Prijedlog vraćen na usaglašavanje.

Podsjećamo, prijedlog ovog zakona podrazumijeva da će za perspektivnu nepokretnu vojnu imovinu, koja je obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga (OS) BiH (ukupno 63 objekta - 39 u Federaciji BiH i 23 u Republici Srpskoj koje koriste OSBiH i jedan koji koristi Ministarstvo odbrane BiH), Pravobranilaštvo BiH u roku od 30 dana podnijeti zahtjeve za upis prava vlasništva u zemljišne, katastarske i druge javne knjige.

Za imovinu koja nije obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH, a koja se vodi kao neperspektivna nepokretna vojna imovina za potrebe institucija BiH, (u kojoj su smještene ili će biti smještene institucije na osnovu odluke Vijeća ministara BiH), predviđeno je da ih Pravobranilaštvo BiH u roku od 30 dana upiše u zemljišne, katastarske i druge javne knjige, kao vlasništvo BiH.

Istovremeno se utvrđuje da se neperspektivna nepokretna vojna imovina na korištenju kod drugih subjekata ili koja se još nalazi u posjedu Ministarstva odbrane BiH knjiži u vlasništvo bez naknade drugim nivoima vlasti: općinama, gradovima, kantonima, entitetima i drugim pravnim subjektima, gdje se ta imovina nalazi - to sve imajući u vidu funkcionalnu vezu korisnika i odgovarajućeg nivoa vlasti, u skladu s odgovarajućim odlukama Ustavnog suda BiH i prijedlogom ove odluke.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, u prvom čitanju, kao i Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH u 2012., sa zaključkom poslanika Ante Domazeta, koji je predložio da se u Izvještaj uključi i detaljan pregled privrednog sektora i njegovog odnosa s poljoprivredom.

Poslanici nisu primili k' znanju Informaciju o stanju sigurnosti u BiH u 2012. godini.

Od ranije je poznato da je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost, koja je primila 'k znanju informaciju o stanju sigurnosti u BiH u 2012. godini, konstatovala porast organiziranog kriminala i korupcije.

U raspravi o ovom izvještaju predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić iznijela je podatak da se na strani radikalnih islamista u Siriji, Afganistanu, Iraku, Čečeniji, Ingušetiji i Dagestanu bori najmanje 340 građana BiH.

Na njen prijedlog, Komisija je usvojila zaključak kojim se Ministarstvo sigurnosti BiH zadužuje da Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi informaciju o tome šta se preduzima u sigurnosnom sektoru kako bi bile izbjegnute negativne posljedice učešća građana BiH na ratištima u inozemstvu i njihovog povratka u BiH.

Komisija je podržala i prijedloge da nadležne institucije vlasti odgovore šta preduzimaju u vezi s istragom navoda o kontaktima kriminalnih grupa sa strukturama vlasti, te šta je Ministarstvo sigurnosti preduzelo kako bi se procesuirali nosioci vlasti i pravosudnih funkcija koji su primili mito od nosilaca kriminalnih aktivnosti.

Kada je u pitanju izjašnjenje ministra sigurnosti Fahrudina Radončića o navodima koje je dao u intervjuu za Obzor, poslanici su glasali o setu zaključaka koji se odnose na osudu ministrovog ponašanja, te ih odbacili.

U toku sjednice izglasana je odgoda rasprave do slijedeće sjednice o tački dnevnog reda Razmatranje mišljenja Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost s prijedlogom zaključaka u vezi s blokadom institucija BiH 5. - 7. juna 2013. Razlog odgode je nedolazak glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića na sjednicu.

Dom je odlučio da se o tački dnevnog reda Davanje saglasnosti za ratifikaciju Okvirnog sporazuma o kreditu između BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope izjasni na slijedećoj sjednici.

Naredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH planirana je za 19. septembar 2013.