BiH
37

Završena konferencija o preporukama za ustavne promjene u FBiH

FENA
Zoran Pajić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zoran Pajić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Konferencija o preporukama ekspertne grupe za promjene Ustava FBiH je bila više nego uspješna i ispunila je sva očekivanja", utvrdio je na zatvaranju dvodnevne konferencije moderator skupa Zoran Pajić.

Istaknuo je funkcionalan rad skupa, posebno rad u radnim grupama, koje su, kako je kazao, iznjedrile niz konstruktivnih sugestija.

"Ekspertna grupa će u narednim danima ponovo razmotriti sve prijedloge i sugestije te formirati konačni nacrt koji bi svoj 'život' trebao nastaviti u Parlamentu FBiH, kazao je Pajić.

Uz zahvalu čelništvu FBiH, ekspertima, nevladinim organizacijama i članovima akademske zajednice koji su prisustvovali konferenciji i aktivno učestvovali u njenom radu, Pajić je izdvojio podršku Ambasade SAD-a, Delegacije EU u BiH i Britanske ambasade u čitavom procesu izrade preporuka.

"Vidljiva je odlučnost eksperata da ovaj vrlo važan posao dovedu do kraja, a posebno mi je drago što su preporuke koje su izradili "čitljive" i dostupne svima", zaključio je Pajić.

Uime ekspertne grupe, prisutnim se obratio Mile Lasić koji je istakao da je bilo krajnje vrijeme za "remont" Federacije BiH.

"Onaj ko iz bilo kojih razloga bude ignorirao ove preporuke morao bi voditi računa o svojoj (anti)demokratskoj namjeri", rekao je.

Dodao je da će preporuke vrlo skoro biti u Parlamentu FBiH jer je to put kojim se treba mijenjati Ustav FBiH.

"Od reforme Ustava FBiH bi trebali profitirati svi i apeliram na sve nadležne da hitno krenu u proces reforme. Samo se tako može pomoći BiH da ne ostane 'zamrznuti konflikt' u Evropi", kazao je Lasić.

Ekspertna grupa će već slijedeće sedmice imati konačni dokument te će putem zvaničnog predlagača uputiti preporuke u parlamentarnu proceduru.