BiH
0

Završena izgradnja nove saobraćajnice na Kromolju

Sarajevo-x.com
Tokom juna 2011. godine radnici GP ''Put'' su asfaltiranjem kolovoza i trotoara okončali projekt izgradnje nove saobraćajnice u Ulici Kromolj od raskrsnice sa Ulicom Slatina, ukupne dužine 260 metara (Mjesna zajednica "Betanija-Šip").

Projekt ukupne vrijednosti 400.000 KM finansirala je Općina Centar iz svog budžeta. Elaborat o izgradnji pristupne saobraćajnice uradio je Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu, dok je za nadzor bila zadužena firma "Energoinvest" d.d. Sarajevo.

Prije asfaltiranja saobraćajnice širine osam metara, od čega na kolovoz otpada šest a na trotoare sa obje strane dva metra, djelatnici komunalnih preduzeća su položili priključke za plin, struju, telefon, vodu i kanalizaciju te postavili nove stubove za javnu rasvjetu duž saobraćajnice. Osim toga, zbog pojave klizanja tla iznad saobraćajnice, uzrokovanog ispuštanjem otpadnih voda iz kanalizacionih priključaka spojenih na septičke jame koje su koristili okolni stambeni objekti, radnici građevinskog preduzeća "Put" su tokom marta ove godine postavili armirano-betonske gabionske konstrukcije ispunjene kamenjem za nesmetanu odvodnju oborinskih voda, koje imaju ulogu potpornog zida s ciljem stabilizacije terena. Tom prilikom je postavljeno 170 metara odvodnih cijevi promjera 300 mm koje su priključene na kišnu kanalizaciju.

Područje na kojem je izgrađena nova saobraćajnica obuhvaćeno je Izmjenama i dopunama Regulacionog plana "Jagomir II" a smješteno je između Nahorevske i ulica Kromolj i Slatina, naselja Jagomir te gradskog parka "Betanija" i Pionirske doline. Ovim prostornim planom je na toj lokaciji, ukupne površine 36,6 hektara, predviđeno formiranje tri prostorno-funkcionalne cjeline: zone individualnog i rezidencijalnog stanovanja te zona namijenjena sportu i rekreaciji.