BiH
5

Završena hitna sjednica Skupštine KS: Poslanici nisu odobrili rebalans budžeta

Piše: E. F.
Sa današnje sjednice (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sa današnje sjednice (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj hitnoj sjednici danas nisu dali većinsku podršku predloženom rebalansu ovogodišnjeg kantonalnog budžeta.

Rezultat glasanja je: 14 "za", 14 "protiv" i sedam "suzdržanih".

Za rebalans, predložen iz Vlade KS, glasali su poslanici Stranke demokratske akcije, protiv su bili članovi Saveza za bolju budućnost BiH i Naše stranke, dok su suzdržani bili poslanici Demokratske fronte.

Poslanici Socijaldemokratske partije BiH bili su podijeljeni u glasanju, pola ih je odobravalo rebalans, a druga polovina ne.

Kantonalna vlada je predložila da rebalansirani budžet iznosi 784.400.000 KM, što je za 14.100.000 KM manje u odnosu na sadašnji budžetski iznos.

Za razliku od rebalansa, donesena je odluka o privremenom finanasiranju potreba Kantona za period 1. januar - 31. mart 2015. godine.

Odobreno je i supsidijarno zaduženje Kantona za gotovo 11 miliona KM kod Federacije BiH iz novca od dodatnog finansiranja po IV stand-by aranžmanu MMF-a.

Također je odobrena odluka o prihvatanju reprograma obaveza po kreditima vanjskog duga.

Predsjedavajući Skupštine KS Kemal Ademović okončao je hitnu sjednicu, a nakon kratke pauze nastavit će se konstituirajuća sjednica Skupštine na kojoj bi se trebalo izabrati novo rukovodstvo Skupštine. Također očekuje se i verifikacija sporne liste delegata za Dom naroda FBiH od CIK-a te njihov daljnji izbor od Kantonalne supštine.

Prije nastavka konstituirajuće sjednice bit će održana kratka sjednica članova Komisije za imenovanja, a kako bi se informisali o odluci CIK-a koja se tiče imenovanja delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.