BiH
0

Završena ekshumacija u Općini Novi Grad

FENA
Završena je ekshumacija na lokalitetu Bulevar Meše Selimovića na području sarajevske općine Novi Grad, a koja je započela 3. juna.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je kazala Feni da osim četiri sitna fragmenta kostiju nije pronađeno više ništa.

"Pronađeni fragmenti prevezeni su u prosekturu grblja Sveti Marko u Lukavici, a poslat će se na DNK analizu kako bi smo utvrdili identitet pronađenih dijelova kostiju", kazala je Čengić.

Po njenim riječima, antropolozi Međunarodne komisije za nestale osobe i vještak sudske medicine utvrdili su da je riječ o ljudskim kostima.

Inače, navodi Čengić, pretražen je lokalitet od 3.000 metara kvadratnih, dužine 100 metara i širine 30 metara, a na mnogim mjestima kopalo se i do dubine od pet metara.

Ona podsjeća da je ekshumacija na ovom lokalitetu rađena i početkom novembra prošle godine.

"Tada su pronađeni fragmenti ljudskih kostiju za koje je DNK analizom utvrđeno da pripadaju jednoj osobi koja je nestala na Žuči, ali riječ je o niskoj statistici pa će se morati izvršiti dodatne provjere kako bi smo sa sigurnošću utvrdili tačan identitet pronađenih kostiju", kazala je Čengić.