BiH
0

Završena dvodnevna konferencija o odnosima s javnošću

Sarajevo-x.com
Praktičari iz oblasti odnosa s javnošću trebaju igrati aktivniju ulogu u sistemu upravljanja i odlučivanja u javnim i privatnim organizacija u Bosni Hercegovini, jedan je od zaključaka dvodnevne konferencije o odnosima s javnošću završene u subotu na Vlašiću, a koju je organizovalo Udruženje za odnose s javnošću u Bosni i Hercegovini (PRIBA).

Konferencija je okupila je više od 60 praktičara iz oblasti odnosa s javnošću iz Bosne i Hercegovine, stručnjaka iz Republike Srbije, te studenata žurnalistike sa Univerziteta u Tuzli.

Predsjednica PRIBA-e Amra Odobašić i predsjednik Društva Srbije za odnose s javnošću Milenko Đurić su potpisali protokol o saradnju dva udruženja koji treba da doprinese razmijeni informacija između kolega i razvoju struke.

„Samo kroz aktivnu komunikaciju moguće je uhvatiti korak sa zemljama u regiji koje su u oblasti odnosa s javnošću načinile značajan pomak“, izjavila je Amra Odobašić, predsjednica PRIBA-e. „Nije nam potrebno 10, već možda godina dana za ostvarenje toga jer smo mnogo napredavali na ovom polju.“

Učesnici konferencije su zaključili da je potrebno raditi na obrazovanju opće javnosti o značaju ove profesije i uloge koju igra u društvu. „Baviti se odnosima s javnošću nije imati skupa odijela i dobro auto, već blagovremeno i pouzdano informisanje javnosti putem raznih komunikacijskih kanala“, rekao je jedan od učesnika. „Primjenom etičkih normi i profesionalnih standarda osigurat ćemo kredibilitet struke“, dodao je drugi.

Informisanje i obrazovanje upravnih tijela javnih i privatnih organizacija o potrebi odnosa s javnošću stavljeno je u prvi plan konferencije. Moderno društvo zasnovano je na principima društvene odgovornosti i transparentnosti. Praktičari iz oblasti odnosa s javnošću trebaju da omoguće komunikaciju između svih društvenih grupa u zajednici.

Udruženje za odnose s javnošću u Bosni i Hercegovini (PRIBA) osnovano je u aprilu 2006. godine u cilju okupljanja praktičara iz ove oblasti, promociji struke i obrazovanju opće javnosti o ulozi i značaju ove profesije.