BiH
0

Završena dugotrajna rasprava o izvršenju budžeta RS-a

FENA
Boško Čeko
Boško Čeko
Glavni revizor javnog sektora Republike Srpske Boško Čeko u potpunosti je odbacio tvdnje predsjednika Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulja da služba na čijem je čelu 12 godina s Vladom RS-a utiče na urušavanje Fonda PIO i standarda penzionera u RS-u.

"Vlada RS-a ne utiče na rad Glavne službe za reviziju i ona nije kriva ako se Fondu PIO ne odobrava više sredstava iz budžeta", precizirao je Čeko.

Tvrdnje Rade Rakulja izazvale su i ogorčenje nekih poslanika opozicije koji su mu i tokom današnje rasprave u Skupštini RS-a direktno spočitavali način kako vodi ovo udruženje, uz opasku da uoči izbora daje podršku vlastima, a nakon toga se oglasi po starim problemima najstarije populacije.

Čeko je u završnom obraćanju poslanicima, koje je vjerovatno i posljednje, jer uskoro napušta dugogodišnju funkciju glavnog revizora, također dodao da se nada da će uskoro izvršenje budžeta RS-a, o kojem je danas vođenja višesatna rasprava, konačno dobiti i pozitivno mišljenje revizije, budući da do danas to nijednom nije bio slučaj.

Burna rasprava o konsolidiranim izvještajima o izvršenju budžeta RS-a i danas je izazvala oprečne stavove poslanika vladajuće stranke i opozicije, ali i pitanje čemu uopće revizija, ako niko ne odgovara i nije uhapšen zbog negativnog poslovanja i evidentnih kršenja zakona i zloupotreba.

Ponovo se čuo stav opozicije da se javnim dobrima i novcem građana u RS-u ne upravlja na „domaćinski način“.

U završnoj riječi o izvještajima Vlade RS-a i glavnog revizora RS-a o stanju budžeta u prošloj godini i ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija osvrnuo se na neke opaske pojedinih poslanika da će odlaskom Boška Čeke Glavna služba za reviziju biti „pod uticajem vlasti“, ističući da ti navodi ne stoje, jer vjeruje da se svi treba da bore za institucije koje će raditi svoj posao, bez obzira na to ko ih trenutno vodi.

Tegeltija je komentirao i podatak o broju zaposlenih u njegovom resoru, a koji često izaziva burnu reakciju opozicije, precizirajući da je preuzeo vođenje Ministarstva finansija s 220 zaposlenih, a sada ih ima 182.

U danu za glasanje, 24.oktobra, poslanici će se izjasniti o ovim i izvještajima koji će također biti razmatrani.