Sarajevo
0

Završena druga ljetna škola bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dvadeset i sedam polaznika iz 11 zemalja uspješno je danas završilo Drugu ljetnu školu bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika koja je održana u Udruženju mladih lingvista i prevodilaca (UMLiP) u Sarajevu.

Polaznici te škole bili su iz Holandije, Irske, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Austrije, Italije, Francuske, Palestine, Danske, Španije i Švicarske.

"Nakon dvosedmičnog intenzivnog rada polaznici su položili ispit iz gramatike, konverzacije, a važnije od ispita iz jezika, položili su poznavanje grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine i specifičnosti bh. (multi)kulture", saopćeno je iz Udruženja.

Neki od njih studiraju slavistiku i u Sarajevo su došli da poboljšaju znanje jezika.

Jedna studentica rekla je da je to bila sjajna prilika da unaprijedi jezik i interaktivno učestvuje u nastavi radeći vježbe, razgovarajući.

"Odlično je što sam u Sarajevu gdje mogu vježbati jezik i van učionice", kazala je ona.

Škola se održana u ljetnom periodu kad je u Sarajevu posebno živo zbog brojnih festivala i radoznalih turista, tako da su neki komentari studenata bili da je škola odličan spoj odmora i rada.

UMLiP je prošle godine prvi put organizirao ljetnu školu naših jezika s ciljem promocije učenja tih jezika i među strancima i bh. dijasporom.

"Ovogodišnji broj polaznika samo pokazuje da smo na dobrom putu da postanemo prepoznatljiva ljetna škola naših jezika bez obzira na to što nemamo svu potrebnu infrastrukturu", navode iz Udruženja.