BiH
0

Završena cjelodnevna sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

FENA
Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Sabahudin Delalić danas je zakazao 4. sjednicu Gradskog vijeća za 26. juni, čime je završena današnja 3. sjednica, na kojoj su vijećnici, među 19 tačaka dnevnog reda, najduže razmatrali Izvještaj o radu i poslovanju JP "Olimpijski bazen Otoka" Sarajevo za 2012. godinu.

Tako je Gradsko vijeća Grada Sarajeva nakon višesatne rasprave sa sedam glasova „za“, pet „protiv“, 11 „suzdržanih“ i jedno nije glasalo, nije usvojilo Izvještaj o radu i poslovanju JP "Olimpijski bazen Otoka" Sarajevo za 2012. godinu.

Direktor JP "Olimpijski bazen Otoka" Aldvin Torlaković istakao je za Agenciju FENA da je u septembru prošle godine po preuzimanju direktorske funkcije zatekao ukupni gubitak od oko oko 315.000 KM.

"Od prvog oktobra preduzeo sam sanacione mjere, koje su rezultirale time da je gubitak zaustavljen na mjesečnom nivou i da u posljednjem kvartalo preduzeće nije poslovalo s gubitkom", rekao je Torlaković.

Imajući u vidu da tokom rasprave članovi Skupštine ovog preduzeća nisu željeli da posmatraju izdvojenu odgovornost direktora Torlakovića kada je preuzeo funkciju, posmatrajući cijelu 2012. godinu nisu željeli usvojiti ovaj Izvještaj.

U prva četiri mjeseca ove godine kao rezultat preduzetih mjera iz 2012. godine, Olimpijski bazen posluje pozitivno sa 4.800 KM i to sa istim brojem uposlenika. Kako se ovo pozitivno poslovanje ne odnosi na nasljeđeni dug potvrdio je da trenutno dugovanje preduzeća iznosi 448.000 KM.

Nakon rasprave odlučeno je da Klubovi Gradskog vijeća pojedinačno donesu zaključke o ovom izvještaju, koje će predstaviti na narednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Također, vijećnici nisu usvojili Izvještaj o ostvarivanju politike Grada Sarajeva i aktivnostima gradonačelnika Grada Sarajeva za period od 1. januara do 31. decembra 2012. godine, kao ni Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Sarajeva za period od 1. januara do 31. decembra 2012. godine, u kojem je naveden dug od 2.195.176,06 KM.

Naime, na prošloj sjednici Gradskog vijeća donesen je zaključak da Odbor za budžet i finansije ispita deficit budžeta od 2.195.176,06 KM, koji je nastupio u 2012. godini.

Odbor za budžet i finasije je ustanovio da je deficit iz 2011. godine bio 1.111.000 KM, koji je trebao biti anuliran u 2012. godini.

-Međutim, taj minus je porastao za još milion KM. Gradonačelnik Sarajeva je uputio dopis Uredu za reviziju Federacije BiH, koji će to dalje ispitivati - rekao je vijećnik SDA Jusuf Lošić.

Vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva su usvojili Odluku o formiranju Organizacionog odbora za pripremu i provođenje kulturnog Programa “Sarajevo Evropski most kultura 2014” uz dopunu sastava članova odbora s Tatjanom Ljujić- Mijatović, Sanjom Lazar i Vedranom Dodikom.

Usvajanjem ove odluke Grad Sarajevo započinje aktivnosti na pripremi i provođenju Programa “Sarajevo Evropski most kulture 2014.” radi obilježavanja historijskih godišnjica tokom 2014. godine, a koje su od značaja za Grad, BiH, Evropu i svijet.

To su 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, 60 godina od usvajanja Evropske konvencije o kulturi, 30 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine i 30 godina postojanja festivala “Sarajevska zima”.

Prijedlog za proširenje članova Organizacionog odbora predložila je predsjednica Kluba SDP-a Arijana Talović smatrajući da će Tatjana Ljujić-Mijatović, Sanja Lazar i Vedran Dodik profesionalnim i ljudskim karakteristikama upotpuniti formiranje odbora i doprinijeti njegovom radu.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Miro Lazović pročitao je dopis koji je gradonačelniku Sarajeva Ivi Komšiću uputio Sredoje Nović ministar civilnih poslova BiH, u kojem stoji da ne može prihvatiti članstvo u Organizacioni odbor manifestacije „zbog toga što je državno ministarstvo predvidjelo da učestvuje samo u onim odborima, koji su u oba entiteta, na nivou države".

Vijećnica Edina Latif (SBB BiH) ocijenila je da je Nović postupio po direktivi svog stranačkog šefa, te da nije iznenađujuća ova njegova odluka. A njenim mišljenjem se složila većina vijećnika smatrajući da Nović ovim namjerno opstruira nešto što je od državnog značaja za BiH.

Odluka o davanju ovlaštenja gradonačelniku Grada Sarajeva za formiranje Organizacionog odbora za organizaciju Evropskog olimpijskog omladinskog festivala 2017. godine (EYOWF) usvojena je s obzirom da su Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo dobili status domaćina Evropskog olimpijskog festivala 2017. godine, a u cilju realizacije organizacije EYOWF.

"Olimpijski komitet BiH, Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo obavezni su prema ugovoru, koji je potpisan 8. decembra 2012. godine u Rimu s Evropskim olimpijskim komitetom o dodjeli organizacije ovog evropskog omladinskog takmičenja u zimskim sportovima, da svoje tijelo-organizacioni odbor oforme i upute na verfikaciju u Evropski olimpijski komitet", istakao je za Agenciju FENA zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović.

Prema tome, kaže, odlučeno je da Skupština Istočnog Sarajeva i Gradsko vijeće Grada Sarajeva daju ovlaštenja gradonačelnicima, koji trebaju u dogovoru s predsjednikom ili seketarom Olimpijskog komiteta BiH oformiti Organizacioni odbor.

Kako se polako približava rok za formiranje odbora 8. juni, Čović ističe da će rok biti ispoštovan jer su već određene institucije, čiji predstavnici trebaju biti u Organizacionom odboru ove manifestacije, koja predstavlja odličnu priliku za promociju Grada Sarajeva kao centra sportskog i zimskog turizma, ali i pozitivan korak za razvoj ekonomije, turizma, sporta i kulture kako za sarajevsku regiju tako i za BiH.

Potrebnu većinu u Gradskom vijeću Grada Sarajeva nije dobio ni Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Sarajeva, dok su vijećnici Nacrt Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana „Stambena zona ŠIP“ (područje Općine Centar Sarajevo) usvojili i uputili u javnu raspravu od 15 dana.

Također, gradski vijećnici primili su k znanju Informacije o aktivnostima na realizaciji projekta Vijećnice, o aktivnostima Gradskog biznis centra, zatim Informaciju o realizaciji Programa djelovanja na unapređenju zdravlja mladih u gradu Sarajevu u segmentu promocije odgovarajuće ishrane i fizičke aktivnosti, Informaciju o realizaciji programa pomoći Grada Sarajeva porodiljama u 2012. godini, Informaciju o realizaciji Programa obilježavanja Dana Grada Sarajeva za 2013. godinu i Informaciju o stanju privrede i zapošljavanja u gradu Sarajevu.

Među današnjim oodlukama usvojene su još tri i to Odluka o razrješenju člana radnog tijela Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Odluka o izboru člana radnog tijela Gradskog vijeća Grada Sarajevo i Odluka o usvajanju Regulacionog plana „Kovačići“ i Odluka o njegovom sprovođenju.

Izvještaj o kulturnim manifestacijama od posebnog interesa za Grad Sarajevo za 2012. godinu i Izvještaj o provođenju Odluke o uslovima i postupku prihvatanja pokroviteljstva Grada Sarajeva u 2012. godini za oblast kultura, sporta i obrazovanja usvojeni su danas na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.