BiH
128

Završen USAID-ov projekat "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja"

Klix.ba
Ceremonija zatvaranja USAID projekta "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja" koji je uspješno implementirala Partner mikrokreditna fondacija održana je danas u Sarajevu.

Projektom "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja" čija je realizacija počela u junu 2011. godine, Partner mikrokreditna fondacija je, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID, napravila prve veće iskorake u pokretanju domaće proizvodnje solarnih kolektora i razvijanju svijesti o korištenju sunčeve energije u našoj zemlji. Ukupna vrijednost projekta je 1,24 miliona američkih dolara, pri čemu je učešće Partner mikrokreditne fondacije 228 hiljada dolara.

"USAID podržava programe koji će pomoći da BiH bude bliže standardima koji se tiču okoliša i proizvodnje. Važno je istaknuti da su svi instalirani solarni kolektori tokom projekta proizvedeni u 20 lokalnih kompanija, koje su pioniri u proizvodnji pločastih solarnih kolektora. Investiranjem u ovaj projekat USAID je položio temelj za širenje proizvodnje solarnih kolektora, a građanima BiH omogućio da ih počnu koristiti i razumjeti dobrobit od korištenja solarne energije", istakao je Peter Duffy, direktor misije USAID u BiH.

Projektom su osigurani različiti vidovi podrške za krajnje korisnike: povoljna kreditna linija, savjetodavna i tehnička pomoć za ugradnju solarnih sistema na stambenim i poslovnim objektima širom BiH. Putem kreditne linije, projekat je omogućio svim zainteresiranim klijentima da kupe i koriste solarne kolektore za potrebe domaćinstva ili biznisa.

"Partner mikrokreditna fondacija je zajedničkim zalaganjem sa USAID-om uspjela napraviti istorijski iskorak u pokretanju domaće proizvodnje solarnih kolektora i razvijanju svijesti o korištenju solarne energije u našoj zemlji. Za Partner je ovo kraj uspješnog projekta, ali ne i kraj naših nastojanja da podržavamo aktivnosti i projekte koji doprinose ekonomskom razvoju i poboljšanju kvalitete života građana u BiH, posebno vezanih za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost. Implementacijom ovog projekta se uspostavila održiva domaća proizvodnja solarnih kolektora ali i omogućilo krajnjim korisnicima poboljšanje kvalitete života kroz uštedu električne energije. Ugradnjom solarnih kolektora na godišnjem nivou se proizvede 240.000 kWh, što znači da se na godišnjem nivou uštedi emisija CO2 od 180 tona", izjavio je Senad Sinanović, direktor Partner mikrokreditne fondacije.