BiH
19

GRAS sutra neće štrajkovati

Piše: M. B.
Drugi dan protesta radnika GRAS-a
Drugi dan protesta radnika GRAS-a
Predstavnici radnika GRAS-a i Vlade KS održali su danas šestosatni sastanak na kojem su pokušali naći rješenje za nagomilane probleme u ovom preduzeću. U GRAS-u su odlučili da sutra neće stupiti u štrajk, kako su ranije najavljivali.

Prethodno je za Klix.ba Amir Muminović, zamjenik predsjednika Sindikata uposlenika GRAS-a, izjavio da je na sastanku napravljen dokument u kojem je navedeno da će Vlada KS pristupiti rješavanju višegodišnjih problema GRAS-a.

"Ništa spektakularno nije na papiru osim da će se riješiti problemi u vezi s plaćama, uplaćivanjem zdravstvenog i penzionog, opravka vozila i nabavka novih. Ako me pitate da li smo zadovoljni - nismo. Bit ćemo zadovoljni tek onda kada se ovo s papira počne sprovoditi. Mi želimo vjerovati", rekao je Muminović.

Sastanku su prisustvovali kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica, premijer KS Suad Zeljković, v.d. direktorice GRAS-a Mubera Begić-Žiga, predstavnici Nadzornog odbora GRAS-a, sindikata GRAS-a i Sindikata komunalne privrede FBiH.

Uprkos održanom sastanku, radnici GRAS-a su se i danas okupili ispred zgrade Vlade KS kako bi održali proteste upozorenja.

"Sastanak je kasno završen, radnici su već počeli dolaziti tako da nismo uspjeli odgoditi protest", rekao je Muminović.

Podsjetimo, radnici GRAS-a od ponedjeljka u periodu od 15:30 do 17:30 protestuju pred zgradom Vlade KS kako bi skrenuli pažnju na neriješenu situaciju u ovom preduzeću, a za sutra je bio najavljen štrajk tokom kojeg bi bio obustavljen tramvajski saobraćaj.

Na današnjem sastanku doneseni su sljedeći zaključci:

  • Radna grupa Skupštine KS će sa Upravom, Nadzornim odborom i predstavnicima Sindikata sačiniti kompletnu informaciju o stanju u GRAS-u u roku od 10 dana.
  • Putem Vlade Kantona Sarajevo urgirati za što hitnije zaključenje sporazuma između KJKP GRAS i Zavoda zdravstvenog osiguranja Sarajevo u cilju obezbjeđenja kontinuirane ovjere zdravstvenih knjižica uposlenicima ovog preduzeća.
  • Iznos od 311.210,00 KM potreban za popravku 51 vozila u KJKP GRAS-u, obezbijedit će se iz sredstava Civilne zaštite i drugih izvora. Rok je 15 dana.
  • O nabavci i donaciji nedostajućih vozila brinut će se Vlada Kantona Sarajevo i Radna grupa Skupštine Kantona Sarajevo u narednom periodu.
  • Fakture preduzeća KJKP GRAS za april 2013. godine će biti isplaćene prioritetno.
  • Urgira se da se što prije riješi GRAS-ova žalba vezana uz 12 linija dodijeljenih Centrotransu.
  • Zadužuju se upravljačke strukture GRAS-a da informišu resorno ministarstvo i Vladu o poduzetim mjerama o rješavanju problema u preduzeću GRAS.
  • Ministarstvo saobraćaja i Nadzorni odbor GRAS-a predlažu da na funkciji v.d. direktorice ostane Mubera Begić-Žiga do okončanja konkursne procedure i izbora novog direktora ovog preduzeća, a najduže na 30 dana. Nastavak dogovora obavit će se do sredine sljedeće sedmice.