BiH
115

Završen prvi javni poziv za kupovinu stanova za mlade u KS, ministar pojašnjava nejasnoće

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prvi javni poziv za građane koji su zainteresirani za kupovinu stanova za mlade u Kantonu Sarajevo pod povoljnijim uvjetima završen je prošlog četvrtka.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić kaže da još uvijek nije poznato koliko osoba se prijavilo za kupovinu stana pod povoljnijim uvjetima.

"Rok je bio do 20. augusta, ali smo ostavili dodatno vrijeme da vidimo da li će neka prijava pristići poštom", kaže Lukić.

On napominje da svi oni koji nisu stigli da se prijave na ovaj javni poziv imaju i dalje mogućnost da se jave ministarstvu jer je javni poziv otvoren sve dok ne budu rasprodati svi stanovi.

O uvjetima i pogodnostima koje se nude mladima već smo ranije pisali. No, pojedini građani koji su se odazvali na ovaj javni poziv javili su nam se i izrazili nezadovoljstvo navodeći da nije tačna informacija kako postoji opcija da se plaćanje izvrši po principu 30 posto od vrijednosti stana odmah, a ostatak u 60 ili 80 jednakih mjesečnih rata i to bez kamata.

"Ovo mi se učinilo kao stvarno povoljna prilika i onda je počeo proces prikupljanja potrebne papirologije, peglanja po našim šalterima, kupovanja administrativne takse na nekoliko kilometara udaljenim lokacijama od mjesta gdje mi trebaju, čekanja da se završi jednomjesečni kolektivni godišnji odmor u Općinskom sudu... I taman kad sam napokon sakupio svu potrebnu papirologiju i predao u Ministarstvo, kontaktirao sam Kantonalni stambeni fond da još jednom potvrdim priču o finansiranju i raspoloživim stanovima. Tada dolazi veliko razočarenje. Najednom se promijeni priča o samom finansiranju i kompletna suma potrebna za otkup stana se mora uplatiti u roku od mjesec dana", navodi jedna od osoba koja se prijavila na javni poziv.

Ministar Lukić pojašnjava da je tačno da stanove gdje je investitor Kantonalni stambeni fond zainteresirani građani mogu kupiti samo ako odmah uplate ukupnu cijenu.

"No, treba voditi računa da postoji Fond za izgradnju stanova i Kantonalni stambeni fond. Naime, Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova je vlasnik stanova na lokalitetu Rosulje u Vogošći i ti stanovi se mogu kupiti tako što se odmah uplati 30 posto, a ostatak u 60 ili 80 jednakih rata bez kamata. Kantonalni stambeni fond vlasnik je stanova na Dobrinji i za njih se odmah mora platiti cjelokupan iznos", navodi Lukić.