BiH
0

Završen prvi dio seminara o očuvanju biološke raznolikosti

Klix.ba
Dvodnevni seminar "Od početaka biološke raznolikosti do provedbe i upravljanja Evropske mreže za očuvanje biološke raznolikosti" održan je u prostorijama Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Kako je i najavljeno, seminar je zvanično otvorio dekan fakulteta dr. Zoran Govedar.

Seminar je okupio više od 50 učesnika, među kojima su bili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fonda za okoliš BiH, Ministarstva okoliša i turizma FBiH, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, Vlade Brčko Distrikta BiH, nacionalnih parkova te nevladinih organizacija.

Ove institucije učestvuju u osnivanju mreže Natura 2000 u BiH koja ima za cilj da osigura dugoročan opstanak najznačajnijih životinja i biljaka Evrope, kao i njihovih okruženja, u svim državama članicama EU.

Vođa projekta "Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH" Aleksander Golob naglasio je da je cilj projekta ispunjavanje kriterija Evropske unije o zaštiti okoliša, od kojih zavisi dostupnost sredstava za investicije u infrastrukturne projekte u BiH.

"Jedna od naših aktivnosti je upoznavanje javnosti o značaju biodiverziteta, s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina bogata različitim životinjskim vrstama i staništima, što bi moglo doprinijeti biodiverzitetu Evropske unije“, pojasnio je Golob.

On je dodao da je Jean-Paul Herremans, stručnjak za očuvanje prirode iz kompanije Prospect C&S, tokom seminara iznio najvažnije principe za očuvanje biodiverziteta, na šta se BiH obavezala potpisivanjem međunarodnih konvencija.

Prijedlog za Natura 2000 područja u BiH obezbijediti će tim domaćih stručnjaka uz koordinaciju međunarodnog tima eksperata. Prijedlog za Naturu 2000 BiH će obuhvatiti značajne potrebe društva, kao što su na primjer turizam i poljoprivreda. Bosna i Hercegovina je već prihvatila različite pravne dokumente na različitim razinama vlasti i odgovornosti oko očuvanja prirode. Projekat će podržati institucije s prijedlozima dokumenata potrebnih za Natura 2000.

Natura 2000 je jezgro očuvanja EU prirode i bioraznolikosti. Dva snažna evropska propisa čine temelj politike EU kao odgovor na tu obavezu isključivo na naučnoj osnovi - Direktiva o pticama i Direktiva o staništima. Cilj mreže je osigurati dugoročan opstanak najznačajnijih životinja i biljaka Evrope, kao i njihovih okruženja u svim državama članicama. Ekološka mreža Natura 2000 omogućuje aktivnosti uz posebnu brigu za prirodu – putem održivog upravljanja, kako ekološki tako i ekonomski. Mreža Natura 2000 je naučno utemeljen proces očuvanja prirode, koji je zakonski provediv i obuhvata potrebe društva.

Natura 2000 također ispunjava obavezu Zajednice u okviru UN-ove Konvencije o biološkoj raznolikosti. Projekat Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u Bosni i Hercegovini je fokusiran na podršku institucijama BiH približavanju standardima zaštite okoliša u Evropskoj uniji. Projekat će podržavati inicijalne korake u razvoju Natura 2000 mreže širom BiH i odgovarajuće strategije za njenu implementaciju i planove upravljanja. Projekat uključuje pripremu prijedloga područja Natura 2000, smjernice planova upravljanja, izradu planova za tri odabrana Natura 2000 područja, nacrt propisa/uredbi u cilju podrške uspostavljanju Natura 2000 mreže, uspostavljen informacioni sistem za Natura 2000 i komunikacijsku podršku.

Projekt "Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH" trajat će do septembra 2014., a provodi se na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine. Više o projektu možete pronaći na www.natura2000.ba.