BiH
0

Završen prvi dan saslušanja svjedoka optužbe u predmetu protiv Rasima Delića

FENA
Aiman Awad, posljednji svjedok optužbe u krivičnom predmetu protiv Rasima Delića, kazao je danas pred Pretresnim vijećem ICTY-a u Sarajevu da je bio pripadnik odreda El-mudžadhidin, koji je, prema njegovim riječima, formiran 13. augusta 1993. godine, a rasformiran u decembru 1995. nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sirijac Awad (1964.), koji je danas svjedočio u prostorijama Suda BiH nakon što je, na zahtjev optužbe, suđenje bivšem komandantu Glavnog štaba Armije Republike BiH (ARBiH) od petka do nedjelje privremeno preseljeno iz Haaga u Sarajevo zbog specifičnih okolnosti, ispričao je danas da je sve vrijeme svoga “ratnog boravka” u Bosni i Hercegovini radio samo kao prevodilac.

“Mene niko nije organizirao, niti mi je platio put. Ja jesam iskoristio humanitarnu organizaciju za koju radim da bih došao u Bosnu, ali moja namjera je bila da “čisto kao musliman, vjernik, pomognem prognanima”, obrazložio je Awad.

U aprilu 1993. priključio se grupi mudžahidina Arapa u Bilmištu u Zenici. Njih desetak, Egipćana, Sirijaca, Alžiraca, Marokanaca, Jordanaca i Libijaca, smješteno je u prostorije zgrade 7. muslimanske brdske brigade Armije RBiH. U tim prostorijama je, pored Arapa i pripadnika 7. muslimanske, bila grupa Turaka. Prvu uniformu je, kako je kazao, dobio od Halila Brzine, logističara u toj brigade. Armiji RBiH se priključio dva dana prije njenog sukoba s HVO-om.

Awad je ispričao i o događaju u maju 1993. ispred hotela “Nacional” u Zenici kada je obavljena razmjena, s jedne strane - 13 do 15 stranih dobrovoljaca koje je HVO zarobio na svojim punktovima, a s druge strane - pukovnika Živka Totića. Neki od razmijenjenih Arapa su u ljeto 1993. otišli, nakon liječničkog pregleda, u Mehuriće. U to mjesto je i on otišao prvi put, s izvjesnim Vahjudinom, zvanim “Emir” i Ebu-Malijem. Sjeća se napada na selo Radojčići, iz dva pravca. Vodili su ih El-Mu’taz i Husamudin, a u mudžahidinima je bilo i Bosanaca i Arapa.

Ovaj svjedok je ispričao i to da je grupa mudžahidina koju je vodio “Emir” podnijela Komandi 3. korpusa ARBiH zahtjev za formiranje jedinice pod nazivom “Ketibetu-l-mudžahidin”. Zahtjev je s arapskog na bosanki jezik preveo Awad i osobno ga odnio na protokol te komande u Zenici.

Naređenje o formiranju odreda “El-mudžahidin” stiglo im je 13. augusta 1993.

“Nisam siguran ko nam je dostavio to naređenje, ali je došlo iz Generalštaba Armije RBiH”, kazao je Awad.

Nakon formiranja “El-mudžahidina” u zgradu Komande 3. korpusa ARBiH je ulazio više puta. Odredu su se, prema njegovim riječima, počeli priključivati i neki koji su napustili Armiju RBiH, želeći tu ostati kako bi dobili “regularna prava”. Komandant jedinice je bio Ebu-Haris.

Aiman Awad je kazao da je svečanost proglašenja odreda “El-mudžahidin” obavljena u kampu u Mehurićima, uz prisustvo Komande Operativne grupe Bosanska krajina i pripadnika 3. korpusa ARBiH. Potvrdio je prisustvo generala Sakiba Mahmuljina, koji tada, kazao je, još nije bio komandant 3. korpusa, kao i prisustvo generala Mehmeda Alagića, kao komandanta OG Bosanska krajina, čije je istureno komandno mjesto bilo u Lupcu kod Viteza.

Awad je naglasio da su komandanti korpusa ARBiH ili OG Bosanska krajina bili ti koji su određivali prioritete za borbena djejstva odreda “El-mudžahidin”. Ovaj odred je pozivan kod njih na razgovore i saopćavano mu je gdje i kada treba napasti. Napadi su, kazao je, vršeni koordinirano, s drugim jedinicama. U periodu kraj ljeta – početak jeseni 1994. “El-mudžahidin” je “formalno bio pretpočinjen Operativnoj grupi 3 –Sjever”, ali su pripadnici tog odreda, naglasio je, najviše vjerovali komandantu 3. korpusa Sakibu Mahmuljinu.

“Odred ‘El-mudžahidin’ je samostalna jedinica koja je direktno pod komandom 3. korpusa, ali je komandant tog korpusa donio odluku da se ‘El-mudžahidin’ pretpočini ‘Operativnoj grupi 3-Sjever”, kazao je Awad na kraju današnjeg toka suđenja Rasimu Deliću.

Rasim Delić se tereti na osnovu komandne odgovornosti za ubistvo, okrutno postupanje i silovanje zarobljenih hrvatskih i srpskih vojnika i civila koje su počinili pripadnici jedinice "El-Mudžahidin" i drugi pripadnici ARBiH u općinama Travnik i Zavidovići u srednjoj Bosni 1993. i 1995. godine.

Ovo je drugi pretres s izvođenjem dokaza koji ICTY održava izvan svojih sudnica u Haagu. Prvi takav pretres održalo je isto pretresno vijeće, također u Sarajevu, u septembru prošle godine. Aimanu Awadu je oduzeto državljanstvo BiH, zbog čega je suđenje Deliću i privremeno prebačeno u Sarajevo.

Suđenje Rasimu Deliću počelo je 9. jula 2007 . Nastavak saslušanja svjedoka Aimana Awada zakazan je za subotu u 09.00 sati u Sudu BiH u Sarajevu.