Novac za BH MAC
0

Završen projekt "Noć hiljade večera"

FENA
Ambasador SAD-a u BiH Charles English uručio je večeras direktoru BHMAC-a Dragiši Gavranu ček u iznosu od 147.585 USD te na taj način i formalno zatvorio projekt "Noć hiljade večera" koju je Ambasada SAD-a u suradnji s Američkom privrednom komorom provodila u proteklih deset godina.

Ovaj iznos koji je prikupljen na "Noći hiljade večera" 2009., kao i svake prethodne, bit će od Vlade SAD-a uvećan po principu "dolar za dolar".

Prijem koji je upriličen u rezidenciji američkog ambasadora okupio je donatore i saradnike koji su proteklih godina organizirali ovu humanitarnu akciju, a čiji je cilj bio osloboditi BiH od mina do 2009. godine.

Samo prošle godine, SAD su osigurale skoro četiri miliona dolara za napore usmjerene ka uklanjanju mina te za skrb žrtava mina.

"Problem mina je kompleksan i podrazumijeva angažiranje i suradnju kako donatora, tako i svih nivoa vlasti u BiH ali i nevladinog sektora. Žao nam je što BiH nije uspjela ostvariti krajnji cilj - uklanjanje svih mina do 2009. Taj rok je sada 2019. i mi se nadamo da će svi aktivno učestvovati u postizanju ovog cilja", kazao je English.

U proteklih deset godina, projekt "Noć hiljade večera" prikupio je 2,5 miliona USD, a što je iskorišteno za uklanjanje mina na oko milion kvadratnih metara. Ambasador English je istakao da će, iako se projekt večeras formalno završava, Vlada SAD-a ostati opredjeljena u ispunjavanju krajnjeg cilja i vođenju brige o žrtvama.

Potpredsjednik Američke privredne komore Haris Pinjo istakao je da je projekt bio veoma uspješan te najavio, od ove godine, kampanju "Noć hiljade malih osmjeha" koji će Američka privredna komora raditi u suradnji s UNICEF-om.

"Kampanja je usmjerena na prikupljanje sredstava za otvaranje centara za rani rast i razvoj djece u BiH. Cilj nam je da po završetku projekta, svaka od 145 općina u BiH ima po jedan ovakav centar", kazao je Pinjo.

Trenutno u BiH postoje dva ovakva centra: u Sarajevu i Bileći, a još dva su u pripremi.

Pinjo je pozvao donatore da se odazovu i ovoj kampanji te da učestvuju na "Noći hiljade malih osmjeha" koja će biti upriličena 15. maja u hotelu "Holiday Inn".