BiH
0

Završen projekt Lokalna zajednica u turističkoj promociji Bijambara

FENA
Izložbom autentičnih proizvoda i suvenira koje su tokom proteklih osam mjeseci izradili mještani Crnoriječke visoravni, danas su okončane aktivnosti u realizaciji projekta "Lokalna zajednica u turističkoj promociji zaštićenog pejzaža Bijambare".

Riječ je projektu koji su zajednički implementirali Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) iz Sarajeva i mještani Crnoriječke visoravni radi podsticanja poduzetništva lokalnog stanovništva i šire regije u oblasti turizma, te promoviranja Bijambara kao turističke destinacije, saopćeno je danas iz Pres-službe KS-a.

Ovim povodom u prostorijama Mjesne zajednice Srednje, najuspješnijim proizvođačima uručeni su certifikati za učešće u projektu, a kako je najavio direktor Javne ustanove "Zaštićena prirodna područja KS-a" Osman Delić, nakon sklapanja ugovora o otkupu s ovom ustanovom, njihovi proizvodi će već polovinom maja biti prodavani u suvenirnici na lokalitetu Bijambara.

Plan je da se u sklopu promocije etno-turizma slični projekti realiziraju i na zaštićenim prirodnim područjima Skakavca i Vrela Bosne.