BiH
29

Završen projekt biblioterapije "Korak po korak do oporavka" namijenjen djeci

FENA
Realizacija projekta biblioterapije "Korak po korak do oporavka" završena je danas u Sarajevu. Projekat je realiziran uz finansijsku podršku Međunarodnog čitateljskog udruženje (IRA).

Petodnevnim radionicama završena je realizacija projekta biblioterapije namijenjenog djeci iz SOS Dječija sela BiH, te učenicima Osnovne škole "Aleksa Šantić", uzrasta od petog do osmog razreda. Riječ je o projektu koji, prije svega, za cilj ima promicanja upotrebe književnosti u terapeutske i edukativne svrhe.

Dodatni cilj ovoga projekta je i međunarodna saradnja između organizacije SOS Dječija sela BiH, Legološkog udruženja BiH, Hrvatskog čitateljskog društva i Knjižnice grada Zagreba, te promicanje kulture čitanja i pismenosti u BiH. U radionicama je učestvovalo preko 100 dječaka i djevojčica uzrasta od 9-13 godina, a jednoj od radionica prisustvovao je i ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić.

"Projekt se temelji na nagrađenom projektu biblioterapije "Korak po korak do ozdravljenja", čija je realizacija započela tokom 1993-1994. godine u Hrvatskoj, a obuhvatao je radionice za djecu pogođenu ratnim traumama. Pjesme, crteži i priče korišteni su kako bi potaknule djecu da izraze sebe, svoje strahove i vizije budućnosti", istakla je bibliotekarka iz Knjižnice grada Zagreba Ljiljana Sabljak, i dodala da je projekt je prerastao i u mirnodopske projekte poticanja čitanja.

Oro Ibrišimović, uime Legološkog udruženja BiH, kazao je da je veoma sretan zbog saradnje Legološkog udruženja BiH i SOS Dječijih sela BiH s Hrvatskim čitateljskim društvom i Knjižnicama grada Zagreba.

"Nadam se da je ovo samo početak planiranih aktivnosti. Legološko udruženje BiH kao krovna čitalačka organizacija u BiH će nastaviti sa projektima koji imaju za cilj promicanje, poticaj i istraživanje čitanja i pismenosti, kako kod mlađe, tako i kod starije populacije. Zahvalio bih se Svjetskoj čitalačkoj organizaciji na podršci projektu i uskoro očekujem priključenje Legološkog udruženja BiH u ovu organizaciju", istakao je Ibrišimović.

Koordinatorica za obrazovanje organizacije SOS Dječija sela BiH Mersiha Kolčaković dodala je da je svrha i cilj biblioterapije da prije svega potiče ljubav prema čitanju, a iz koje će proizići promjene u ponašanju osobe na bolje, posebno ukoliko se osoba nalazi u nekoj prelomnoj ili teškoj životnoj situaciji.

"Knjige svojim sadržajem, koji su prepoznati kao dobri i korisni za osobu koja čita, potiču razvoj osobnosti, rad na sebi i svojoj emocionalnoj zrelosti. Uz to, djeluju i na ličnu izgradnju u socijalnom pogledu jer osobu čine tolerantnijom, otvorenijom i spremnijom za komunikaciju s drugim ljudima", kazala je ona.

Generalni cilj organizacije SOS Dječija sela BiH je osigurati djeci bez roditeljskog staranja, toplo i sigurnošću ispunjeno okruženje u kojem će odrastati, ali najbitniji cilj je i osigurati djeci odgojno-obrazovni proces i stimulaciju koja će ih potaći na razmišljanje i lični razvoj.

Saradnja koja se odnosi na realizaciju projekta biblioterapije, prvi je zajednički projekat SOS Dječijih sela BiH, Legološkog udruženja BiH, Hrvatskog čitateljskog društva i Knjižnice grada Zagreba. Ohrabreni pozitivnim prethodnim iskustvom, oni već razmišljaju o mogućim projektima koje bi mogli zajednički realizirati u budućnosti - saopćeno je iz SOS Dječijih sela BiH.