BiH
2

Završen peti sastanak Privremenog odbora između Evropske komisije i BiH

FENA
Nevenka Savić
Nevenka Savić
Dvodnevni sastanak Privremenog odbora, zajedničkog tijela zaduženog za praćenje provođenja Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima, između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, završeno je danas.

Predstavnici BiH i Evropske komisije u prethodna dva dana razgovarali su o političkim i ekonomskim dešavanjima u BiH, o vladavini prava, procesu stabilizacije i prodruživanja, regionalne saradnje i trgovinskim pitanjima.

"Za neke od njih je evidentiran veći ili manji napredak u provođenju, a u neke je potrebno uložiti velike napore i određene oblasti urediti u što bržem roku“, rekla je novinarima Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije (DEI) Vijeća ministara BiH.

Savić je naglasila da je na sastanku zaključeno kako tehničke pripreme za popis stanovništva, koji će biti održan od 1.do 15. aprila 2013. teko pu planu, ali da u implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, još nije učinjen vjerodostojan napor, potreban za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenju kredibilnog zahtjeva za članstvo.

„Pored napora koji su uloženi u provedbi implementacije presude u predmetu Sejdić-Finci, još uvijek dogovor nije postignut, a mi želimo vidjeti vjerodostojne napore koji će rezultirati u prijedlogu koji će se dostaviti Parlamentarnoj skupštini. Na taj način mi bismo državama članica EU mogli iznijeti zahtjev da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“, rekao je Pierre Mirel, direktor Odjela C u Generalnom direktoratu EK za proširenje.

Na sastanku je rečeno, da u vezi sa monitoringom bezviznog režima, Evropska komisija od BiH i dalje očekuje uspostavljanje baze za razmjenu podataka i punu operativnost agencije. U vezi sa evropskim standardima zabilježen je napredak u oblasti bankarstva, osiguranja i prava privrednih društava, računovodstva i revizije.

Prioritetne aktivnosti na koje treba usmjeriti napore su u oblasti rješavanja „otvorenih pitanja“ sa Republikom Hrvatskom, uspostavu lanca kontrole sigurnosti hrane, imenovanje bh.predstavnika u Evropskom sudu za ljudska prava u EK.

Mirel je naglasio kako se insistira postizanje dogovora sa MMF-om, potom da se ubrzaju napori na provedbi popisa stanovništva, usvajanje zakona o državnoj pomoći, a kada je u pitanju sektor obrazovanja, najprije treba uskladiti nastavne planove i programe, posebno na nivou univerziteta s ciljem omogućavanja uzajamnog priznavanja diplome.

„Čudno je što ne postoji obostrano priznavanje diploma jer to je budućnost Bosne i Hercegovine. Obrazovanje, univerziteti i naučno-istraživački rad“, istakao je Mirel i dodao kako postoji potreba da se ukine ono što se zove „dvije škole pod jednim krovom“.

Indikatori pokazuju da se u 2012. u BiH očekuje sporiji ekonomski oporavak sa stvarnim rastom BDP-a do 0,9 posto.