BiH
32

Završen najveći dio radova na konzervaciji mosta "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu

Piše: Er. M.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U zgradi Parlamentarne skupštine BiH danas je održana prezentacija Projekta konzervacijskih i restauracijskih radova na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Prezentacija je održana u organizaciji Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Miroslav Nešković, aktuelni nаčеlnik Оdјеljеnjа zа urbanizam u Višegradu, kazao je da je ovo treća godina u kojoj se vrši restauracija Mosta Mehmed-paše Sokolovića.

"Radovi teku dinamikom koja je takva kakva jeste. Imali smo problema, ali sve smo ih u hodu riješili. Most se restauira na osnovu projekta, a nadležno ministarstvo iz Republike Srpske dalo je saglasnost za restauraciju", kazao je Nešković.

Predsjedavajući Komsije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH Dubravko Lovrenović kazao je novinarima da je danas upriličena prezentacija najvećeg, najznačajnijeg i najobimnijeg projekta takve vrste u BiH.

"Radove u višemilionskom iznosu izvodi turska firma TIKA. Prilikom restauracije mosta bilo je svakako određenih poteškoća i nije isključeno da će ih biti još, ali ne mislim da će to biti velike prepreke", kazao je Lovrenović.

On je dodao da je, budući da se most nalazi na teritoriji Republike Srpske, svakako bila neizbježna i saradnja s organima iz ovog bh. entiteta.

Novinarima se obratio i direktor TIKA-e za BiH Husejn Šanli koji je kazao da je 2004. godine potpisan sporazum između BiH i Turske, nakon kojeg je 2013. godine počela restauracija Mosta.

"Možemo reći da je od 80 do 90 posto radova završeno. Naši inžinjeri su zbog statike stubova proveli dugo vremena na radovima i mi se nadamo da će most, kao što je u historiji vršio funkciju spajanja kultura, to isto činiti i u narednom periodu. Naravno uz našu podršku", rekao je Šanli.

On je dodao da se nada kako neće biti dodatnih komplikacija, te da će radovi biti završeni do kraja godine. Kazao je i da je teško odrediti koliko je koštao cijeli projekt, ali da je do sada na restauraciju utrošeno otprilike pet miliona eura bez dodatnih troškova.