BiH
0

Završen drugi radni dan Kongresa bh. naučnika iz zemlje i svijeta

FENA
Umrežavanje mladih ljudi iz BiH i inostranstva te razmjena iskustava u različitim naučnim oblastima jedan je od glavnih ciljeva Foruma mladih održanog danas u okviru Drugog kongresa bh. naučnika iz zemlje i svijeta u Sarajevu.

Predstavnici različitih sekcija prezentirali su na konferenciji za medije današnji rad, naglasivši da se konačni zaključci Kongresa uopće očekuju po okončanju sutrašnjeg, trećeg radnog dana skupa.

Učesnica Foruma mladih Jelena Šantić istaknula je veoma plodnu diskusiju koja je posebno vođena o oblasti visokog obrazovanja. Studenti iz Federacije BiH i RS-a izmijenili su iskustva i probleme s kojima se suočavaju u okviru provedbe Bolonjskog procesa.

Predsjednik Saveza mladih dijaspore BiH Ivan Butina ističe da je krajnji cilj skupa definirati planirane aktivnosti na međusobnoj naučnoj saradnji, na čijoj će se realizaciji moći raditi u narednom periodu do održavanja trećeg Kongresa.

Današnja je diskusija pokazala, dodao je, da je reforma visokog obrazovanja najvažnije pitanje za studente iz BiH, ali i van nje. Zaključeno je da bez snažne podrške državnih institucija ne može doći do kvalitetnih pomaka u toj oblasti. Namjera je omogućiti i povezivanje mladih po strukama.

Profesor na Univerzitetu u Švedskoj Milan Veljković, učesnik sekcije tehničkih naauka, smatra da je važno povezati privredu BiH sa različitim finansijerima.

Više od 25 veoma kvalitetnih prezentacija moglo se čuti danas u toj sekciji. Saradnja je veoma bitna i u oblasti energetike, za koju se vežu ogromna sredstva investicionih banaka, a govoreno je i o važnosti razvoja obnovljivih izvora energije.

Za profesora na Univerzitetu u Strazburu Denisa Selimovića, učesnika biomedicinske sekcije, mnogi mladi talenti zbog nedostatka novca i tehnologije u BiH ne mogu ostvariti kvalitetne rezultate rada niti pokazati znanje.

I u ovoj je sekciji kao glavni cilj istaknuto povezivanje različitih zemalja sa BiH putem zajedničkih projekata u toj oblasti. Stoga se, kazao je, trebaju inicirati projekti koji će omogućiti dobijanje znatnih sredstava od Evropske unije.

"Bez toga, nećemo imati šansu raditi na visokom intelektualnom nivou kada je riječ o medicini", zaključio je Selimović.

Posljednjeg, trećeg dana Kongresa bit će održan i okrugli sto "Mogućnosti povezivanja naučnika iz BiH i inostranstva na osnovama zajedničkih projekata i gostujućih predavanja".