BiH
0

Završen drugi dan pregovora na Vlašiću

NINA
Drugog dana sastanka na Vlašiću lideri jedanaest parlamentarnih stranaka u BiH razgovarali su o funkcionisanju policijske strukture u BiH.

Kako je istaknuto u zajedničkoj izjavi sudionika pregovora na Vlašiću, danas su razmatrani načini kojima bi se osigurala stvarna demokratska odgovornost i nadzor unutar jedinstvene policijske strukture u BiH.

Sudionici sastanka također su razmatrali i prijedloge o formuliranju politike rada policije, kao i koordinaciju operativne kontrole njezina rada.

Jučer, prvog dana pregovora o restrukturiranju policije, rasprava je bila fokusirana na pravni okvir i jedinstveni proračun za rad policije u BiH, a lideri političkih stranaka su potvrdili da prihvaćaju principe EU-a kao okvir u kojem će raditi.

U razgovorima na Vlašiću sudjeluju i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, visoki predstavnik Paddy Ashdown, komesar EUPM-a Kevin Carty i predsjedavajući Komisije za reformu policije Wilfried Martens te šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Michael Humphreys.

Cilj pregovora predstavnika SDS-a, SNSD-a, PDP-a, DNS-a, SDA, HDZ-a, SPRS-a, Kluba centra, SBiH, NHI-ja i SDP-a je izradba nacrta političkog dogovora o organizaciji policije u BiH koji u maju trebaju usvojiti entitetski parlamenti.