BiH
0

Završen dokazni postupak u slučaju Ranka Stevanovića

FENA
Saslušanjem sedam svjedoka Odbrane okončan je dokazni postupak na suđenju Ranku Stevanoviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Foči 1992.

Završne riječi Odbrane i Tužilaštva zakazane su za 16. maj ove godine. Stevanović je okrivljen da je u Foči 6. maja 1992. silovao S.V., osobu bošnjačke nacionalosti, kao i da je 15. avgusta ubio tri člana porodice Murguz, te silovao Z.M.

Tužilaštvo je u nastavku suđenja kao materijalni dokaz dostavilo tri čahure, koje su pronađene prilikom eksuhamcije 20. juna 2002. na zgarištu kuće Murguza. Vještak balističar Nijaz Smajić je ustvrdio da su čahure ispaljene iz automatskog naoružanja ili puškomitraljeza.

Odbrana je, među ostale materijalne dokaze, uložila dokaze o tome da je optuženi bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) Foča i Vojske Republike Srpske (VRS), te da je dužio poluautomatsku pušku kalibra 7,62 milimetara.

Svjedoci Odbrane Mirko Trivunović, Ljubiša Milanović, Gordan Božović i Novo Božović, saborci optuženog, izjavili su da u početku ratnih dejstava nisu imali uniforme i da su uglavnom dužili pušku M-48 ili poluautomatske puške.

Željko Bodiroga rekao je da je vidio da su pripadnici bošnjačkog naroda na početku rata dobrovoljno odlazili i da su dobijali potvrde za odlazak u Policijsku stanicu Foča.

Svjedok Vojo Pjano ispričao je da je Zehra Murguz, koja je preživjela ova ubistva, došla kod njega kući jutro poslije zločina i rekla da joj je neko ubio svekra, svekrvu i muža, kao i da joj je kuća zapaljena.

Prema njegovom iskazu, ona je nekoliko noći prespavala kod njega i kod drugih u komšiluku.

Odbrana je u spis uložila kopiju ugovora, koji je potpisao osumnjičeni Stevanović u junu 1992. kojim mu bošnjačka porodica Robović ostavlja svoju kuću na čuvanje, a što se dešavalo u periodu između dva datuma kada je optuženi Stevanović navodno počinio zločine.

O ovome je svjedočio i Milovan Perišić, kod kojeg je optuženi bio podstanar do početka rata. Rekao je da ga zna kao izuzetno vrijednog i poštenog čovjeka, koji je pomagao njegovoj porodici dok je on radio u inostranstvu.

"U junu mjesecu komšije Robovići su se s njim dogovorili da ostave kuću na čuvanje. O tome su potpisali ugovor", kazao je Perišić.

Optuženi Stevanović je na kraju suđenja ponovio da "odgovorno tvrdi da nije počinio krivična djela za koja je optužen i da mu je savjest u potpunosti čista i mirna pred ljudima i pred Bogom, javio je BIRN - Justice Report.