Višegrad
0

Završen 4. međunarodni sajam meda

SRNA
U Višegradu je večeras završena jednodnevna privredno-turistička manifestacija Četvrti međunarodni sajam meda i pčelarske opreme koji je organizovalo Udruženje pčelara iz ovog grada.

Na sjamu je učestovalo 16 izlagača iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a svoje štandove su imali i Turistička organizcija Višegrad i Sekcija tkalja Srpskog sokolskog društva "Soko" iz Dobruna.

Sajam je otvorio načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović koji je istakao da opština podržava ovakve manifestacije koje podspješuju proizvođače zdrave hrane da rade i svojim porodicama obezbjede egzistenciju ili da od plelarstva ostvaruju dodatne prihode za svoja domaćinstva.

Predsjednik Udruženja pčelara "Višegrad" Radoje Tasić je rekao da je od prvog sajma broj izlagača na sajmu učetverostručen i da je manifestacija samo jedan od uspješnih projekata koje ostvaruje ova asocijacija građana.

"Naše udruženje jedino u BiH ima bar kod na svojim proizvodima. Imamo svoj sajt na internetu, prodavnicu u kojoj se može nabaviti sva pčelarska oprema i rojevi, ostvarujemo uspješnu saradnju sa ostalim udruženjima u RS, BiH i Srbiji i Crnoj Gori", dodao je Tasić.

On je dodao da nije slučajno da je specijalizovani list za pčelarstvo "BH pčelar" nedavno na sarajevskom sajmu pčelarstva Udruženje pčelara "Višegrad" proglasio najuspješnijim u BiH. 

Za pčelare je organizavoano i predavanje o proizvodnji matica koje je održao stučnjak iz ove oblsti Veroljub Umeljić iz Kragujevca.
Sajam je počeo zdravicom medu koji je govorio zdravičar Dragoljub Stojanović, nastupali su članovi izvorne muške grupe a za sve učesnike organizator je obezbjedio i krstarenje Drinom brodićem "Sonja".