BiH
0

Završen 3. kongres SDP-a: Zlatko Lagumdžija novi stari predsjednik

NINA
Izaslanici Trećeg kongresa Socijaldemokratske partije BiH ponovno su za predsjednika SDP-a izabrali dosadašnjeg predsjednika dr. Zlatka Lagumdžiju, javlja NINA.

Treći kongres Socijaldemokratske partije BiH potrajao je do kasno sinoć, a Izborna komisija Kongresa jutros je saopštila rezultate glasanja za predsjednika te sastav Glavnog i Nadzornog odbora, u kojima je ispoštovana puna nacionalna, regionalna, dobna i spolna ravnopravnost.

Lagumdžija je dobio 264 glasa, a protukandidati za predsjednika stranke Ljubiša Marković 92 te Nermin Pećanac 66 glasova prisutnih izaslanika.

Izaslanici Trećeg kongresa usvojili su novi Statut i program Socijaldemokratske partije, a između novih članova Glavnog odbora, kao najvišeg stranačkog tijela između dva kongresa koji broji 99 članova, prema novom Statutu birat će se potpredsjednici stranke, članovi Predsjedništva i glavni tajnik SDP-a.

Mandat predsjednika na svim nivoima u stranci je, prema novom Statutu SDP-a, ograničen na dva uzastopna mandata, a za članove kolektivnih tijela na tri uzastopna mandata. Također, uvedena je kategorija ostalih koji u tijelima SDP-a moraju biti zastupljeni s tri posto kako bi se postigao cilj da SDP bude stranka svih naroda u BiH, rečeno je na Kongresu.

Treći kongres SDP-a BiH održan je jučer u sarajevskom hotelu Holiday Inn na kojem su sudjelovala 484 izaslanika ove stranke iz svih općinskih organizacija SDP-a BiH. Tokom dana prihvaćen je izvještaj predsjednika SDP-a o radu stranke između dva kongresa, te izvještaj glavnog sekretara o provedenim općinskim izborima.