BiH
0

Završavaju se pripreme za ukop i dženazu 95 tijela civilnih žrtava rata u Bratuncu

FENA
Pripreme za ukop i dženazu 95 tijela civilnih žrtava rata u Bratuncu koji će biti obavljeni 12. maja teku prema planu, najavljeno je iz Organizacionog odbora dženaze i ukopa.

Tokom dana na lokaciji mezarja bit će obavljeno iskopavanje dijela grobnih jama u organizaciji JP Gradska groblja Visoko, a građevinska preduzeća provode izradu i nasipanje pristupnih puteva kako bi se neometano moglo doći do mezarja na dan dženaze.

Očekuje se da će dženazi prisustvovati više od 10.000 ljudi.

Dosad su prisustvo potvrdili član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Sulejman Tihić, te zvaničnici iz oba bh. entiteta.

Prema zvaničnom protokolu na dženazi će se prisutnima obratiti naibu reis Ismet ef. Spahić koji će i predvoditi klanjanje dženaze-namaza, te predstavnica Udruženja žena Podrinja.

Ceremonijal će početi u 12.15 sati himnom BiH i ilahijom "Šehidi“, a vjerski dio će biti ispunjen učenjem ajeta iz Kur'ana.

Sutra će u 14.15 sati iz Komemorativnog centra u Tuzli prema Bratuncu krenuti kolona s 95 tijela žrtava. Iz Organizacionog odbora dženaze i ukopa pozvali su sve ljude dobre volje da izlaskom na ulice dostojanstveno isprate povorku.

Autobusi će se po planu vožnje koji će biti objavljen u informativnim emisijama brojnih medija kretati iz petnaestak gradova u cijeloj BiH tako da građani mogu na vrijeme planirati dolazak.

Tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović kazao je da će u subotu 94 tijela biti ukopana na jednoj lokaciji, dok će u nedjelju u 11.00 sati u haremu bratunačke džamije biti ukopan muftija ef. Mujkanović.

-Smatram da prema žrtavama trebamo imati dostojan odnos i da ih treba pokopati na dostojanstven način, kazao je efendija Kavazović u povodu priprema za dženazu.

Predsjednica Udruženja žena Podrinja Šuhra Sinanović pozvala je sve građane da se pridruže ispraćaju žrtava koji treba da bude obavljen u miru. Navela je da će ove žrtve konačno nakon 15 godina dobiti svoj mir.

Žalosna činjenica je da su 20 posto žrtava koje će biti ukopane maloljetna djeca i žene. Ukupan broj žrtava Bratunca iz 1992. godine je 603 i sve one će biti pokopane na ovom mezarju, kazala je Sinanović.