BiH
4

Zavidovići: Vodostaji u padu, put do Olova prohodan

FENA
Regionalni put R-467 Zavidovići - Olovo je ponovno prohodan, a vodostaji su u padu.

Operativne građevinske ekipe vrše sanaciju raskrsnice za Banoviće, a radi se o čišćenju i odvoženju velike količine mulja, granja i stabala.

Ugroženom stanovništvu dostavlja se pitka voda cisternama, i distibuira se hrana, dok je i dalje u prekidu snabdijevanje električnom energijom naselja uz rijeku Krivaju.

Putna komunikacija prema Maglaju, regionalni put R-465 neprohodan je u ulici Česme - Gazije, gdje se rijeka Krivaja izlila u dužini od 40 metara, kao i u mjestu Dolac, kod firme ''Ziko'', gdje se na put obrušila ogromna količina zemlje, drveća, i kamenja.

Oba mosta preko rijeke Bosna u centru grada očišćena su i osposobljena za promet, a tokom dana pristupilo se djelimičnoj sanaciji i čišćenju nakon povlačenja vode.

Rijeke Gostović brzo se povlači u svoje korito što je omogućilo mještnima da pristupe čišćenju poplavljenih usjeva, plastenika i vikendica. Na lokalnom putu za mjesnu zajednicu Rujnica na četiri mjesta put je u prekidu zbog odrona, koji se ne mogu ručno ukloniti.

Veoma teško stanje je u naselju Kazići, gdje klizišta prisiljavaju na iseljavanje većeg broj mještana, a građevinska operativa je uspjela se probiti do ovih naselja i stvoriti uslove za izvlačenje ljudi. U Prvu osnovnu školu primljen je veći broj mještana sela Stipovići, koji su pogođeni velikim klizištem koje ugrožava veći broj kuća u selu, a očekuje se dolazak i određenog broja mještana iz sela Kazići.

U prekidu je isporuka električne energije za sva sela uz rijeku Krivaja, te naselja Alići, Mećevići i Hajderovići, pojedini dijelovi grada još uvijek su bez snadbijevanja električnom energijom.

Građani Zavidovića solidarno donose hranu, ćebad, odjeću i druge potrebne artikle, u zgradu Prve osnovne škole i nude smještaj raseljenih osoba u svoje domove.