Mišo Relota
0

"Zaustaviti SDP-ovu destabilizaciju BiH"

SRNA
Vrijeme je da predstavnici međunarodne zajednice, koji su članovi Savjeta za provođenje mira u BiH, reaguju na najave protivustavnog djelovanja SDP-a BiH i da stanu u kraj svakodnevnim nedomjerenim izjavama lidera ove partije Zlatka Lagumdžije, rekao je portparol HDZ-a BiH Mišo Relota.

"To što SDP želi da sazove sjednicu Doma naroda je protivzakonito i protivustavno. Centralna izborna komisija (CIK) BiH je više puta naglasila da želje SDP-a predstavljaju nelegitiman čin koji nema uporište u Ustavu i zakonu", rekao je Relota za sutrašnje izdanje "Glasa Srpske" i dodao da SDP na taj način ulazi u avanturu koja je unaprijed osuđena na propast.

Reagujući na saopštenje SDP-a BiH u kojem optužuju dva HDZ-a da vrše blokadu konstituisanja vlasti u FBiH i BiH, Relota je rekao da je sve što posljednjih mjeseci dolazi iz ove partije samo "lažno mazanje očiju javnosti".

On je naveo da SDP-a BiH i sateliti okupljeni oko njihove platforme žele grubo da izigraju legitimnu volju hrvatskog naroda i tako destabilizuju BiH.

Komentarišući optužbe SDP-a da se CIK stavila u službu blokiranja konstituisanja vlasti, jer je odbila da potvrdi mandate delegatima u Domu naroda Parlamenta FBiH dok on ne bude popunjen, član CIK-a Branko Petrić je rekao da ta institucija radi po Ustavu i zakonima.

"Naše odluke se donose na sjednicama. Na svaku odluku CIK-a se može žaliti sudu, a sve mimo toga je stvar pritisaka i mi se ne upuštamo u to i ne želimo da komentarišemo stranačka saopštenja", rekao je Petrić.

SDP je saopštila da su svi građani BiH postali taoci neodgovorne i neustavne politike dva HDZ-a koji "vrše višemjesečnu blokadu formiranja zakonodavne vlasti u FBiH time što ne dozvoljavaju da se u tri kantona, u kojima oni imaju skupštinsku većinu, izaberu delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH".