Naša stranka
0

Zaustaviti politizaciju vjerskih zajednica

FENA
Naša stranka najoštrije osuđuje divljački čin spaljivanja džamije u Fazlagića Kuli, i to u vrijeme vjerskog blagdana, te zahtijeva od nadležnih policijskih i sudskih organa da postupe profesionalno i odgovorno kako bi počinitelji što prije odgovarali za ovo zlodjelo.

Neophodno je u što kraćem vremenskom roku pronaći konkretnog počinitelja i njegove eventualne nalogodavce kako bi se spriječila nacionalistička politizacija ovoga vandalskog i šovinističkog čina.

Naša stranka poziva poglavare svih vjerskih zajednica u BiH da u ovakvim i sličnim slučajevima ne dozvole politizaciju i bilo koji drugi vid manipulacije ili pogrešnih i konfliktnih interpretacija.

"Ako vladajuće političke stranke već godinama, skrivajući svoj nemoral i kriminal, zastrašuju građane i građanke BiH pričama o nacionalnoj ugroženosti ili vitalnim nacionalnim interesima, onda bi religijske institucije i vjerski velikodostojnici morali učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi pripadnike svojih vjerskih zajednica zaštitili od ovakve pogubne politike", saopćeno je iz ove stranke.

Naša stranka smatra da je u sekularno uređenoj državi BiH nedopustiva ideologizacija vjerskih zajednica i religijskih institucija, ali i da sve institucije vlasti moraju stati u zaštitu prava i slobode vjernika i omogućiti im apsolutnu sigurnost u obavljanju vjerničkih dužnosti, a posebice u onim dijelovima BiH gdje pripadnici jedne vjere žive u manjini.

"I političke stranke i poglavari vjerskih zajednica ne smiju politizirati vjerska osjećanja građana i građanki BiH i koristiti ih u jeftinim političkim igrama. Vjerska raznolikost bh. društva može biti samo prilikom za konačno pomirenje i bolju budućnost a nikako izvorom konflikta i podjela", saopćeno je iz Naše stranke.