BiH
8

Zaustaviti i kazniti bespravnu gradnju na Drini

FENA
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak primili su danas u sjedištu Vlade u Sarajevu delegaciju Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde koju je predvodio premijer Emir Frašto.

Cilj sastanka bilo je pronalaženje najoptimalnijih mjera da bi se zaustavile, kako je rečeno u pismu upućenom iz Vlade ovog kantona federalnom premijeru, "kriminalne aktivnosti vezane za nelegalnu gradnju u vodnom dobru i javnom vodnom dobru u vodotoku rijeke Drine, koje nadležne insitucije Federacije BiH i ovog kantona, nažalost, nisu uspjele spriječiti".

Povod za ovakvo obraćanje vlasti Bosansko-podrinjskog kantona je baspravna gradnja na rijeci Drini koju u proteklih nekoliko mjeseci provodi investitor Admir Radeljaš.

Zaključeno je da se provede zajednička akcija federalnih i kantonalnih organa kako bi se vodotok rijeke Drine zaštitio od dalje devastacije nelegalnom gradnjom i nezakonitom eksploatacijom materijala.

Premijer Nikšić i direktori Arifović i Tirak su obećali punu asistenciju kantonalnim organima kako bi se zaustavile ove nelegalne aktivnosti i dalje uništavanje vodotoka Drine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.