Stjepan Mesić
0

"Zaustaviti Dodikovu politiku protiv BiH"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Administracija Baracka Obame i čelništvo Evropske unije trebali bi zaustaviti politiku dezintegracije Bosne i Hercegovine koju provodi čelnik Republike Srpske Milorad Dodik, upozorio je u ponedjeljak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u predavanju o sigurnosnim izazovima u regiji održanom u organizaciji Instituta za svjetsku politiku (WPI) u New Yorku.

"Pozivamo novu američku administraciju i evropsku administraciju da zaustavi ambicije Milorada Dodika da uništi BiH", rekao je predsjednik Mesić, objašnjavajući kako Dodikova politika protiv integracije RS-a u BiH sprečava i eurointegraciju BiH, a time i uključenje cijele regije u ujedinjenu Evropu.

Govoreći o integraciji zemalja jugoistočne Evrope u Evropsku uniju, Mesić je ocijenio da će takva "ujedinjena Evropa postati najveći faktor mira i stabilnosti u svijetu".

"Evropska unija je najelitniji klub zemalja u smislu razvoja gospodarskih potencijala i po isključenju rata kao sredstva politike", naglasio je Mesić u govoru pred auditorijem u kojem je bilo 30-ak veleposlanika i diplomata zemalja Vijeća sigurnosti UN-a i članica UN-a, uključujući SAD, Italiju, Njemačku, Finsku, Češku i druge.

Opisujući različit tempo približavanja EU-u po zemljama regije, predsjednik Mesić je istaknuo kako Hrvatska u tome prednjači, da dovršava pristupne pregovore i želi se što prije priključiti Uniji kako bi poslužila kao primjer i pružila podršku u eurointegraciji susjednih zemalja.

U tom je kontekstu upozorio da "postoje i snage kojima se takvo evropsko udruživanje ne sviđa". Takve su snage "prije svega u Srbiji, zbog imperijalističkih ciljeva koje žele ostvariti u budućnosti", rekao je Mesić, napominjući da su sadašnje srbijanske vlasti proeuropski orijentirane.

Probleme s eurointegracijom BiH Mesić je povezao s time da Dejtonskim sporazumom u BiH nisu uspostavljeni mehanizmi kompatibilni ostalim evropskim državama, a posebno je ukazao na štetnost politike Milorada Dodika protiv integracije RS-a u BiH.

"Vrh vlasti u RS-u vjeruje da će se Evropa i svijet umoriti, a RS će se pridružiti Srbiji", rekao je, prenosi Hina.

Dodikovu politiku usporedio je s nekadašnjom politikom Slobodana Miloševića na dezintegraciji Jugoslavije, radi stvaranja velike Srbije. "Kao što svijet nije prepoznao politiku Miloševića, tako ni danas ne prepoznaje politiku Dodika", dodao je.

"Kada bi Dodik uspio priključiti RS Srbiji, onda bi se Hrvati koncentrirani u Hercegovini isto tako željeli priključiti Hrvatskoj, a ostala bi mala bošnjačka država okružena neprijateljima. Kada bi se to dogodilo, ta bi mala država postala utočište svih terorista ovoga svijeta", rekao je hrvatski predsjednik u govoru na temu "Jugoistočna Evropa kao faktor evropske sigurnosti".