Bećirović Inzku
0

"Zaustavite iskorjenjivanje bosanskog imena u nazivima gradova"

FENA
Denis Bećirović
Denis Bećirović
Potpredsjednik SDPBiH i zamjenik predsjednika Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović pozvao je danas visokog predstavnika Valentina Inzka da stavi van snage odredbe Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske kojima se ukida prefiks "bosanski“ u nazivu gradova tog bh. entiteta.

Bećirović upozorava u otvorenom pismu Inzka da obrati pažnju na, kako navodi, skandalozno obrazloženje predstavnika vlade RS-a da prefiks "bosanski“ vrijeđa većinu građana u ovim općinama.

-Ovakvo obrazloženje eklatantno svjedoči o stvarnim ciljevima Vlade RS-a jer prefiks "bosanski“ nije vlasništvo ni Bošnjaka, ni Srba, ni Hrvata, kao ni bilo koga drugog u našoj zemlji, navodi Bećirović.

Dodaje da ovaj prefiks jednako pripada svim građanima i narodima ove zemlje, te da ga nikada u višestoljetnoj historiji ove zemlje niko nije dovodio u pitanje.

Osim toga, Bećirović smatra da je štetno da se zaštita prefiksa "bosanski“ proglašava kao vitalni nacionalni interes jednog naroda u BiH. To naprosto nije tačno jer je to vitalni nacionalni interes svih bh. naroda i građana, dodaje.

Ocjenjuje da, iako je zločinački projekt uništenja države BiH zaustavljen 1995. godine, među izabranim zvaničnicima RS-a još postoje neskrivene težnje rušenja državnosti BiH, pa čak i satiranja njenog imena.

Kako navodi, izjave koje raspiruju nacionalnu i vjersku mržnju, huškaju jedan narod protiv drugih, šovinističke izjave o sudijama, nepriznavanje genocida u Srebrenici, opstrukcije u donošenju teksta himne BiH, samo su mali dio "ekstremnog i pogubnog djelovanja prvih ljudi entiteta RS-a".

Bećirović upozorava Inzka da je neodgovorna i opasna antidejtonska aktivnost čelnika RS-a iz 2008. nastavljena i u 2009. godini te podsjeća na antidejtonske i antiustavne pravne akte koje je usvojila Narodna skupština RS-a u 2008. godini.

To su Deklaracija povodom najnovijih mjera i zahtjeva visokog predstavnika u BiH, Rezolucija o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i opredjeljenjima RS-a te Rezolucija o ciljevima i mjerama politike RS-a.

U ovim aktima, naglašava Bećirović, otvoreno se zastupa nepostojeće pravo RS-a na otcjepljenje i razbijanje države BiH.

Dodaje i da se ovakva destruktivna politika satiranja državnosti BiH nastavlja i u 2009.

-Međunarodna i domaća javnost ponovo je svjedok povampirenja onih nacionalističkih snaga u BiH koje svim silama nastoje prekrojiti višestoljetnu historiju državnosti BiH, pokušavajući da provedu najmračnije ideje o uništenju prefiksa “bosanski” u nazivima preostala dva grada RS-a, navodi Bećirović.

Napominje da je kao poslanik nekoliko puta u Predstavničkom domu PSBiH predlagao donošenje odgovarajućih zaključaka kojim bi se zaustavilo ukidanje prefiksa "bosanski“ u nazivima gradova u RS-u, ali da su zbog zloupotrebe entitetskog glasanja, rasprava i zaključci o ovoj temi izostali.

Također, 8. januara poslao je otvoreno pismo bivšem visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku tražeći od njega da zaustavi iskorjenjivanje bosanskog imena u nazivima gradova, ali da on nije reagirao na usvojeni tekst Nacrta zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a.

-Gospodine Inzko, ako ne želite da se vaša šutnja protumači kao saučesništvo u "ubijanju“ prefiksa "bosanski“, javno vas pozivam da hitno donesete neophodne mjere u okviru vaših nadležnosti i zaustavite ovakav grubi nacionalistički nasrtaj na državu BiH, naveo je Bećirović u pismu, saopćeno je iz SDP-a BiH.