Apel institucijama
0

"Zaustavite devastaciju BHRT-a"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Kolegiji direktora BH televizije (BHT1) i BH radija (BHR1) na zajedničkoj su sjednici zaključili da je, s aspekta ostvarivanja programskih planova i plana rada za ovu godinu, na Radiju i Televiziji BiH situacija dramatična zbog nepostojanja rukovodne strukture i neprovođenja reforme Javnog RTV sistema.

Najodgovorniji programski ljudi te kuće upozoravaju na tendenciju daljnjeg organizacionog i materijalnog urušavanja Radio-televizije BiH kao jedinog javnog emitera na nivou BiH.

U otvorenom pismu kolegija direktora BHT1 i BHR1 navodi se da je Upravni odbor BHRT-a odbio da poduzme aktivnosti koje su naložene zaključcima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH od 3. decembra 2008.

"Zbog postojeće situacije i pod pritiskom odlaze ključni kadrovi. Najnoviji slučaj je odlazak pomoćnika direktora za finansije, a prije dva mjeseca otišao je i pomoćnik direktora za pravne poslove", navodi se.

U pismu se ističe da vršiocu dužnosti generalnog direktora Jakovu Jurjeviću, kojeg je imenovao Upravni odbor, ni nakon šest mjeseci nije deponovan potpis kao osobi ovlaštenoj za zastupanje BHRT-a u pravnom prometu u zemlji i vanjskotrgovinskom poslovanju. "Time je dovedena u pitanje legalnost svih akata, ugovora i drugih dokumenata koje je potpisao v.d. generalni direktor", ističe se.

U otvorenom pismu se ističe da su "prvi put u historiji ove kuće u situaciji da nema ko potpisati Završni račun s 28. 2. ove godine, što je zakonska obaveza svih subjekata u pravnom prometu".

"Sve rukovodne linije, osim programsko-proizvodnih, narušene su i ne postoji pouzdana logistika za ostvarivanje programskih zadataka, čime je ugrožena osnovna funkcija BHRT-a, a to je proizvodnja i emitiranje programa", ističe se u pismu.

Doda li se ovom isključenje satelitskog emitiranja programa, koje je najavio EUTELSAT zbog nastalih dugovanja, programi BHT-a neće biti dostupni bh. dijaspori, ali ni velikom dijelu stanovništva BiH, jer se 38 predajnika i repetitora u zemlji napaja satelitskim signalom.

Uobičajena praksa u Evropi je da vlade finansiraju emitiranje satelitskih programa javnih servisa, što je do prije dvije godine bio slučaj i u BiH.

U pismu kolegij direktora BHT1 i BHR1 ističe da se iz dana u dan srozava ekonomska osnova BHRT-a. "Upravni odbor odbio je usvojiti jedinstveni cjenovnik marketinških usluga koji vrijedi na nivou sistema javnog emitiranja u BiH (za BHRT, FTV i RTRS), a usvojio je cjenovnik s nepovoljnijim uvjetima za BHRT, čime nas je doveo u situaciju da još nemamo potpisan nijedan ugovor s marketinškim agencijama", navodi se.

Primjenom ovog cjenovnika procjenjuje se, kako se navodi, manjak od tri miliona maraka u godišnjem prihodu BHRT-a. "U ovoj kritičnoj situaciji u kojoj su se našla oba programa, kolegiji BHT1 i BH Radija 1 učinit će sve da se programi održe, ali upozoravaju da ne mogu preuzeti odgovornost za negativne procese koji se odvijaju mimo njihove nadležnosti, a koji direktno ugrožavaju proces pripreme i realizacije programa pa time i njihov opstanak", ističe se.

Gašenje programa Radio-televizije BiH značilo bi gašenje i jedinog javnog servisa na nivou države bez kojeg ne postoji nijedna država u Evropi, a čija rekonstrukcija je dio Mape puta Bosne i Hercegvoine ka Evropskoj uniji.

"Ovim otvorenim pismom apeliramo na sve najodgovornije institucije u državi, prije svega na Parlamentarnu skupštinu, da aktivnijim djelovanjem zaustave dalju devastaciju BHRT-a", navodi se u otvorenom pismu kolegija direktora BHT1 i BHR1.