Milorad Dodik
0

"Zatvoriti OHR jer je smetnja za evropski put"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je predstavnicima Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (UO PIK) danas jasno poručio da OHR predstavlja smetnju za razvoj demokratije u BiH i za njen evropski put, te da je iz tog razloga neophodno da bude zatvoren.

Dodik je naglasio da je iznio prijedlog od osam tačaka koji se odnosi na ustavne promjene i da očekuje da ga drugi partneri u BiH prihvate ili da se izjasne o tome. Ukoliko drugi partneri u BiH prihvate taj prijedlog, istakao je Dodik, on će biti legalizovan u parlamentu RS, a ukoliko to ne bude slučaj, neće biti potrebe ni da se stavlja na parlament.

Ocjenjujući da se uvijek pred zasjedanje UO PIK-a dramatizuje situacija kako bi se našli razlozi da se nastavi misija OHR-a, Dodik je ukazao na napredak po pitanju liberalizacije viznog režima u ovoj godini i ostalim reformama.

"Vjerovatno je BiH izabrana za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN zbog tih uspjeha. Kada vidite izvještaj koji je OHR dostavio Savjetu bezbjednosti, onda vidite da su to dijametralno suprotne stvari. Prema jednoj smo ostvarili napredak, a prema drugoj, koja izražava stavove OHR-a, mi smo ludačka zemlja", rekao je Dodik.

On je ponovio da je najveću štetu BiH nanio OHR i da ta kancelarija treba da bude zatvorena.

"Jasno sam rekao, ako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametne bilo šta, bez obzira kako će to objašnjavati, mi ćemo se tome suprostaviti i organizovati javno izjašnjavanje građana u RS. Epilog tome biće da se odbacuje bilo kakvo nametanje (odluka) visokog predstavnika i ako (on) želi avanture, neka ih pravi", poručio je Dodik.

On je naglasio da smatra da je fer i korektno da to kaže predstavnicima UO PIK-a, navodeći da nije riječ ni o kakvoj ucjeni.
"Nije to nikakva ucjena, bez obzira što OHR ne komentariše svoja rješenja unaprijed. Ali, neka se zna, pošto smo svi zajedno ovdje u BiH eksperiment za one koji žele da prave karijere", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje koju bi odluku OHR mogao nametnuti, Dodik je odgovorio da se zagovaraju različite stvari kao što je nametanje odluke o imovini, što je neprihvatljivo, jer prema Dejtonu, to nije nadležnost visokog prestavnika.

On je napomenuo da niko, osim predstavnika Kanade,  nije komentarisao njegov stav o organizovanju javnog izjašnjavanja građana u RS za eventualno nametanje odluka OHR-a.

"Mislim da je prestavnik Kanade pitao, a rekao sam mu da se njegova vlada zainteresuje za to što visoki predstavnik  krši ljudska prava i donosi zakone koji nigdje ne stoje u Dejtonskom sporazumu i bonskim ovlaštenjima", istakao je Dodik.

On je napomenuo da nije bilo riječi o modifikovanom butmirskom paketu i napomenuo da on ne zna ni za kakve modifikacije. Dodik je  ponovio da za njega i aprilski paket ne postoji kao prijedlog.

Dodik je rekao da su predstavnici UO PIK-a promijenili metodologiju i da politički lideri BiH više ne iznose svoje stavove zajedno, već pojedinačno.
"Sada iznosimo sami svoje stavove i kao da smo na nekom saslušanju", rekao je Dodik i dodao da nema smisla više dolaziti na ovakve sjednice.

On je ponovio da ukoliko neko želi dobro BiH onda treba zatvoriti OHR i omogućiti zemlji da aplicira za kandidatski status u EU.

"Ni danas niko nije rekao da su ustavne promjene uslov za zatvaranje OHR-a niti da su uslov za apliciranje za kandidatski status", napomenuo je Dodik i ukazao na apsurd da u BiH nakon 14 godina neprekidnog mira u zemlji zasjeda Savjet za provođenje mira.